У фігуранта сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра Абдуллаєва різко погіршилося здоров’я

Новини
Узеїр Абдуллаєв Фото: Facebook Осман Арифм

В окупованому Криму в утримуваного в СІЗО Сімферополя фігуранта сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра Абдуллаєва різко погіршився стан здоров’я.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Еміль Курбедінов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Абсолютна невідомість про стан здоров’я політв’язня Узеїра Абдуллаєва, який утримується в Сімферопольському СІЗО. Він уже не може самостійно пересуватися і стан здоров’я різко погіршується. Дуже б хотілося, щоб створена в Криму Громадська-спостережна комісія (ГНК) відреагувала негайно!», – написав Курбедінов.

Він додав, що готує ряд термінових документів у ФСВП РФ і прокуратуру. Крім того, проводиться консультація щодо подання до Європейського суду з прав людини заяви за спеціальною процедурою.

Про погіршення здоров’я Узеїра Абдуллаєва також повідомила і його мати Діляра Абдуллаєва, яка є лікарем.

«Мій син помирає в СІЗО Сімферополя, я нічого не можу для нього зробити. Це тромбофлебіт, ускладнений сепсисом, в будь-яку хвилину може зірватися тромб. Там потрібно термінове лікування за схемою гепарином під наглядом компетентних лікарів», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Вона додала, що 29 квітня їй вдалося поспілкуватися з начальником СІЗО і після цієї бесіди він побачився з Узеїрои Абдуллаєвим.

«Вони особисто переконалися, що Узеїр не може навіть наступити на ногу. Сказали, що домовляться з клінікою, госпіталізують, але після свят, а поки колять антибіотики і дають жарознижуюче. Скільки я не намагалася напоумити, що дорога кожна хвилина не тільки дні, на що він мені відповів, що дав вказівку, якщо йому буде гірше, госпіталізують, а поки говорить Узеїр сказав потерпить», – зазначила Діляра Абдуллаєва.

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.

11 квітня 2018 року «Верховний суд Республіки Крим» продовжив до 11 червня арешт фігурантам сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдулаєву, Узеїру Абдулаєву, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову і Рустему Ісмаїлову.