Делегація України розповіла в ООН про систематичні порушення РФ прав людини в Криму

Новини
Перший секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко Фото: Twitter UKR Mission to UN

Делегація України на засіданні Комітету ООН з питань інформації поінформувала про те, як Росія систематично і масово порушує права людини в окупованому Криму, переслідуючи журналістів і громадських активістів.

Про це повідомив у своєму виступі на засіданні Комітету ООН перший секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Росія, визнана окупаційною владою резолюціями 71/205 та 72/190 Генеральної Асамблеї ООН, запустила систематичні і масові порушення основних прав і свобод людини в Криму. Журналісти та активісти, які насмілюються повідомити думку, відмінну від позиції окупаційної влади, систематично зазнають переслідувань, затриманнь або допитів», – сказав Ніколенко.

Він також зазначив, що РФ відповідальна за те, що в окупованих Донбасі і Криму «немає місця для критично налаштованих журналістів або іноземних спостерігачів».

«Переслідування українських журналістів – це тактика війни, яку Росія застосовує проти моєї країни. Перш за все, ми в черговий раз засуджуємо жорстоке переслідування українського журналіста Романа Сущенко в Москві, який був кинутий за грати у 2016 році за сфабрикованими звинуваченнями. Ми вимагаємо від Росії негайного звільнення пана Сущенко», – заявив представник України.

При цьому він підкреслив, що Україна глибоко стурбована масштабною кампанією пропаганди і розпалювання ненависті до України та українців, яку проводять російські державні ЗМІ і громадські діячі РФ.

«Це вже зіграло значну роль в окупації Криму та викликало конфлікт на сході України. Незважаючи на значне скорочення простору для незалежних і плюралістичних засобів масової інформації, російська влада зміцнили владу над державними ЗМІ, перетворивши їх в інструменти державної пропаганди», – вказав Ніколенко.

У зв’язку з цим український дипломат нагадав, що головний редактор російського державного пропагандистського телеканалу Russia Today Маргарита Симонян ще в 2011 році порівняла іноземне мовлення Росії за кордоном з роллю міністерства оборони.

За його словами, це пояснює, чому такий гібридний наступ РФ з використанням державних ЗМІ є прямою загрозою для національної безпеки суверенних держав, а також для цінностей ООН.