Затриманням бізнесмена Веліляєва окупанти прагнуть залякати кримських татар – Барієв

Новини
Кримськотатарський бізнесмен і меценат Ресуль Веліляєв Фото: chobanzade.org

Затримання в окупованому Криму кримськотатарського бізнесмена і мецената Ресуля Веліляєва може мати кілька причин, одна з яких – прагнення залякати кримських татар, оскільки окупантів дратує їх консолідованість.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реаліі заявив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Перша (причина – ред.) – це чергова акція залякування кримських татар. Ми стали свідками нової хвилі репресій. Друга мета – тиск на кримськотатарський бізнес. Адже бізнес Ресуля Веліляєва – це не тільки торговельна мережа по всьому Криму і тисячі робочих місць, це тисячі підприємців малого та середнього бізнесу, які купують товар в «Кримопті», для ведення власного бізнесу … Третя причина – удар по кримськотатарській ідентичності, оскільки Ресуль Веліляєв виступав як меценат і спонсорував історичні, літературні та мовознавчі дослідження за темами Криму і кримських татар. Четверта причина в тому, що окупаційну владу дратує консолідованість кримськотатарського народу, взаємна підтримка у виплаті штрафів, допомога дітям і сім’ям політичних в’язнів, малозабезпеченим», – сказав Барієв.

Як повідомлялося, 26 квітня в Криму російські силовики провели обшуки в магазинах кримської торговельної мережі «Гузель» і ТОВ «Фірма «Кримопт» в Білогірську, які належать кримськотатарському підприємцю Ресулю Веліляєву. 

Також пройшли обшуки в будинках Алі Барієва (директор ТОВ «Фірма «Кримопт»), Асана Барієва та родичів Ресуля Веліляєва  – Ремзі Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зєри Веліляєвої, а також їх дорослих дітей, які проживають окремо. 

Затриманих після обшуків у Білогірську Ресуля Веліляєва і Алі Барієва російські силовики вивезли з окупованого Криму. Ресуль Веліляєв заарештований судом Москви на 2 місяці. Його утримують у московському СІЗО Лефортово. При цьому головне «правопорушення» Веліляєва полягає лише в тому, що в одному з магазинів торгової мережі, яка йому належить, нібито були знайдені прострочені продукти, 

Ресуль Веліляєв – відомий кримськотатарський меценат. У 2003 році він створив Благодійний фонд імені Бекіра Чобан-заде, який надає стипендії обдарованим дітям, спонсорував Республіканський конкурс «Юний віртуоз», надає допомогу школам і лікарні Білогірського району.