Україна запроваджує нові санкції проти РФ, які синхронізовані з санкціями США та ЄС – Порошенко

Новини
Президент Украины Петр Порошенко Фото: president.gov.ua

Україна запроваджує нові санкцій проти Росії за проведення незаконних «путінських виборів» у Криму, а також продовжує санкції, які були введені у зв’язку із незаконною анексією Криму, і санкції, які були пов’язані із російською агресією проти суверенної і незалежної Української держави. Всі обмежувальні заходи проти РФ синхронізовані з санкціями США та ЄС.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні РНБО, яке пройшло в середу, 2 травня, під головуванням президента Петра Порошенка, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби глави держави.

«Дуже важливо, я хотів би наголосити, що і попередні санкції, які зараз продовжуються, чітко синхронізовані із нашими партнерами із Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки. Зі всією глобальною проукраїнською коаліцією. І пов’язані (санкції – ред.) із невиконанням Російською Федерацією спільної позиції – нашої, США, ЄС, не імплементацією Мінських угод, не забезпеченням безпекового пакету Мінських угод, відсутністю реального припинення вогню», – заявив Порошенко.

«Своїм сьогоднішнім рішенням ми скоординуємо нові санкції, які запроваджуються, із санкціями Сполучених Штатів Америки проти громадян і юридичних осіб Російської федерації. Вони пов’язані як із застосуванням хімічної зброї в центрі Європи – РФ у Великій Британії, так і з проведенням незаконних виборів президента на території окупованого Криму», – пояснив президент.

Президент також зазначив, що до підготовки проектів цих рішень були залучені СБУ, МВС, уряд, Мінекономіки і Національний банк України.

Відповідно до рішення РНБО, санкції запроваджуються щодо юридичних і фізичних осіб, які пов’язані з російською агресією проти України, а також щодо яких було застосовано відповідні рішення урядами США та країн ЄС.

«Санкції запроваджуються за ініціативою Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного банку України на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо. Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти нашої країни, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації тощо. Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки», – повідомила прес-служба РНБО.

Рада також підтримала пропозиції про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД, та доручила Міністерству закордонних справ України вжити в установленому порядку заходів стосовно припинення дії окремих міждержавних угод.

Як повідомлялось, 12 квітня 2018 року президент Петро Порошенко закликав Кабінет міністрів підготувати новий пакет санкцій проти держави-агресора Російської Федерації.