За 4 роки від мін на підконтрольній Україні території Донбасу загинули 355 цивільних осіб – МінТОТ

Новини
Найбільш поширені на території Донбасу міни та вибухонебезпечні предмети Фото: mtot.gov.ua

У період з травня 2014 року по березень 2018 роки від мін та вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ) на підконтрольній Україні території Донбасу загинули, щонайменше, 355 цивільних осіб, ще 1456 – отримали поранення.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ).

«Згідно з отриманими МінТОТ даними, в Донецькій області зафіксовано 178 загиблих та 1108 – поранених, в Луганській області кількість загиблих сягнула 177 осіб, поранених – 348», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили у відомстві, одним з найважливіших заходів протимінної діяльності (ПМД) є надання допомоги постраждалим від мін та ВЗВ, включаючи реабілітацію та відновлення. Для цього вкрай необхідно мати точні узагальненні дані про постраждалих. Однак, до сьогодні в Україні не існує офіційної єдиної статистики щодо цивільного населення, яке отримало поранення або загинуло внаслідок вибуху мін та вибухонебезпечних предметів (ВНП).

Враховуючи потребу у таких даних, МінТОТ було здійснено збір інформації, за весь період конфлікту на Сході України, починаючи з травня 2014 року, до березня 2018 року.

«В результаті вдалося зібрати об’єктивні факти загибелі та поранення цивільних громадян від мін або ВНП. Слід зазначити, що дані не є вичерпними, оскільки враховують лише підтверджені випадки нанесення шкоди здоров’ю чи життю громадян і можуть бути переглянуті у бік збільшення у разі надходження нової інформації», – вказали в міністерстві.

Для обробки та подальшого використання цих даних в МінТОТ триває робота по створенню геоінформаційної платформи з відкритим доступом. Ця система дасть можливість отримати всю наявну інформацію щодо небезпечних зон, зон, які потребують першочергового очищення, інших заходів з ПМД, що мають проводитися чи вже проведенні на визначених територіях для безпеки життєдіяльності населення в конкретній громаді.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2017 року помічник Генсека ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер у своєму звіті зазначила, що східні регіони України стрімко перетворюються в одні з найбільш замінованих територій в світі через бойові дії на Донбасі.

21 квітня 2018 року координатор системи ООН в Україні Ніл Уокер в своїй доповіді державам-членам ООН в Нью-Йорку повідомив, що на Донбасі з початку військових дій загинули понад 2,5 тис. цивільних осіб, і понад 9 тис. отримали поранення.