Чубаров закликав кримських татар 18 травня, в День пам’яті жертв депортації, ігнорувати організовані окупантами заходи

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров закликав кримських татар в окупованому Криму 18 травня, в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, не брати участь в організованих російськими окупантами заходах на півострові.

Про це Чубаров заявив в своєму першому відеоблозі на Facebook ввечері 5 травня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«18 травня російські окупанти, які кожен день здійснюють злочини проти кримськотатарського народу, які викрадають, убивають наших людей, вторгаються з обшуками в наші будинки, кидають на підлогу жінок і дітей, будуть намагатися показати, нібито вони теж сумують за тими подіями, про цю страшну трагедію, яка відбувалася 18 травня 1944 року. Це будуть крокодилячі сльози, вони це будуть робити, щоб приспати нас, нашу свідомість. З ними будуть деякі зрадники з числа нашої громади. Я закликаю всіх: залиште цих негідників одних, не підходьте до них в цей день. Їх справа нещира», – сказав голова Меджлісу.

Він закликав кримських татар самостійно провести в Криму траурні заходи на честь пам’яті жертв депортації.

«У цей день, 18 травня, ми повинні разом організовано вийти до тих пам’ятних місць, які наш народ спорудив за 23 роки до окупації, ми повинні вийти до тих пам’ятників жертвам геноциду кримськотатарського народу, ми повинні там прочитати молитви. Наші молитви повинні бути вимовлені в дуже чистий спосіб, щоб біля нас не було ніяких російських окупантів і їх прислужників, не було ніяких російських прапорів, які забруднили Крим. Я вірю, що так буде», – зазначив Чубаров.

Він також повідомив, що 18 травня по всій Україні пройде хвилина мовчання, щоб вшанувати жертв депортації кримськотатарського народу.

«18 травня о 12 годині на материковій Україні буде оголошена хвилина мовчання. Ми звертаємося до всіх кримських татар і особливо до тих, які живуть в Криму, на своїй землі, щоб вони приєдналися до цієї хвилині мовчання. Спробуйте продумати такі форми приєднання, щоб це було дуже помітно, щоб кожен російський окупант і кожен негідник, який до них приєднався, побачили, що абсолютна більшість кримських татар, майже всі, не скорилися і не підкоряться російської окупації », – сказав голова Меджлісу.

Він також розповів про те, які заходи 18 травня пройдуть на материковій Україні.

«18 травня разом з президентом, парламентом, Кабміном України, громадськістю ми плануємо провести ряд заходів, про них буде завчасно повідомлено. Думаю, в цьому році ми трохи змінимо форми проведення цих заходів. Вони дозволять всім, хто хоче в цей скорботний день бути з кримськотатарським народом, приєднатися», – сказав він.

За його словами, траурні заходи пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу пройдуть в Херсонській області, зокрема, в Херсоні, Генічеському районі, Новоолексіївці, де компактно мешкають кримські татари. Крім того, траурні заходи пройдуть в Одесі, Львові, а також в Дніпрі, де вони будуть проведені спільно з українською та єврейською громадами в міському музеї Голокосту.

Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня жертв депортації кримськотатарського народу проходили масові заходи, в тому числі масовий траурний мітинг в центрі Сімферополя. Після окупації півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в Криму заборонили.