Через санкції капіталізація Rusal російського олігарха за місяць впала на $1,5 млрд

Новини
Олег Дерипаска

Найбільший в світі виробник алюмінію російська компанія Rusal Олега Дерипаски за перший місяць санкцій втратила близько 96 млрд руб капіталізації.

Про це пише Прайм з посиланням на дані біржових торгів, передає Центр журналістських розслідувань.

На закриття торгів 5 квітня папери компанії коштували 34,41 руб. Загальна капіталізація компанії за місяць знизилася з 522,8 млрд руб ($ 8,27 млрд) до 426,8 млрд ($ 6,75 млрд). На історичному мінімумі 9 квітня капіталізація дорівнювала 228,5 млрд руб ($ 3,61 млрд (при ціні 15,04 руб)).

16 квітня в зв’язку з санкціями акції Rusal на Гонконгській біржі подешевшали до історичного мінімуму.

Пізніше стало відомо, що на тлі американських санкцій, світові ціни на алюміній піднялися до максимуму з осені 2011 року.

Раніше повідомлялося, що Мінфін США продовжив транзакції з Rusal, En +, Gaz до 6 червня.

Як повідомлялося, 2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон H.R.3364 «Акт щодо протидії противникам Америки шляхом запровадження санкцій» (CAATSA).

В кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями. Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».

26 січня 2018 року США розширили санкційний список проти Росії, введений через агресію РФ в Україні. В оновлений перелік увійшли 21 фізична особа і 21 компанія.

30 січня 2018 року Мінфін США оприлюднив список російських політиків, чиновників і олігархів, які так чи інакше пов’язані з президентом РФ Володимиром Путіним. У переліку – 114 чиновників і 96 олігархів (кожен з яких володіє активами від $ 1 млрд і вище). Список не є санкційним, за винятком тих осіб, хто раніше потрапив під обмежувальні заходи США. Сукупні статки російських мільярдерів, які стали фігурантами так званого «Кремлівського звіту» Мінфіну США, за день впали на $1,1 млрд.

2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.