Через санкції російський олігарх Дерипаска повернув взяті в лізинг літаки бізнес-класу

Новини
Олег Дерипаска

Російський алюмінієвий магнат Олег Дерипаска повернув три взятих у лізинг приватні літаки, оскільки через санкції, введени проти нього США, не може їх використовувати.

Про це повідомила компанія Freestream, якій було доручено продати ці літаки, пише російська служба «Голосу Америки», передає Центр журналістських розслідувань.

Йдеться про реактивні літаки бізнес-класу, вироблених компанією Gulfstream Aerospace, які користуються попитом у багатьох клієнтів завдяки великій дальності польоту і зручним інтер’єром. На даний момент літаки виставлені на продаж; два з них оцінені в 29,95 мільйона доларів за кожен.

Рішення Дерипаски повернути літаки свідчить про те, наскільки сильно санкції торкнулися його бізнес-імперію, торкнувшись не тільки компанії «Русал».

Представник компанії Freestream повідомив, що літаки належали Credit Suisse і Raiffeisen і були передані в лізинг через керуючу компанію підконтрольним Дерипасці структурам.

За його словами, на літаках літав «вищий менеджмент, включаючи самого Дерипаску».

«У його відношенні діють санкції, щодо його компаній діють санкції, так що йому довелося повернути літаки. Згідно списку санкцій правилами, він повинен передчасно розірвати договори лізингу», – зазначив представник Freestream, не уточнивши, про які саме санкційних правилах йдеться в даному випадку.

Нагадаємо, 6 квітня США ввели санкції проти 36 фізичних осіб і компаній з «кремлівського списку». У перелік потрапили сім олігархів, 17 високопоставлених чиновників, а також 12 державних і приватних компаній.

У той же день президент України Петро Порошенко повідомив, що Україна синхронізує санкції зі Сполученими Штатами Америки. «Вільний світ і надалі зміцнює свою коаліцію проти Москви, при чіткому лідерстві Вашингтона і на основі потужного трансатлантичної єдності і спільних цінностей», – заявив президент.