США ввели санкції проти російських олігархів і держчиновників

Влада

США в п’ятницю, 6 квітня, ввели санкції проти 24 російських олігархів і державних чиновників, а також проти 15 юридичних осіб – фінансових установ, державних і приватних компаній Росії, в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA) за втручання в 2016 року в американські вибори.

Про це повідомляє Офіс з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США, передає Центр журналістських розслідувань.

В американський список санкцій, зокрема, включені наближені до Кремля олігархи Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг (син Аркадія Ротенберга), Кирило Шамалов (колишній зять Володимира Путіна), голова ради директорів групи компаній «Ренова» Віктор Вексельберг, сенатор РФ Сулейман Керімов, депутат Держдуми РФ Андрій Скоч, голова правління ВТБ Андрій Костін, депутат Держдуми РФ Владислав Резник.

Також під санкції США потрапили глава правління ПАТ «Газпром» Олексій Міллер, в.о. губернатора Тульської області Олексій Дюмін, директор Російського інституту стратегічних досліджень, екс-глава Служби зовнішньої розвідки РФ Михайло Фрадков, начальник управління президента Росії по соціально-економічному співробітництву з державами СНД, Республікою Абхазія і Республікою Південна Осетія Олег Говорун, голова комітету з міжнародних справ Ради Федерації Костянтин Косачов, голова МВС РФ Володимир Колокольцев, глава Роскомнадзора Олександр Жаров, секретар Радбезу РФ Микола Патрушев, помічник президента РФ Євген Школов, повпред президента РФ у Південному федеральному окрузі Володимир Устинов, начальник головного управління з протидії екстремізму МВС РФ Тимур Валіулін, директор Росгвардіі Віктор Золотов.

У список компаній, проти яких введені санкції США, потрапили «Газпром Буріння», Група ГАЗ, ВАТ «Рособоронекспорт», Російська фінансова корпорація (РФК-Банк), Об’єднана компанія «Русал», АТ НПВ Инжениринг, En +, B-Finance, «Ренова», «Російські машини». Американським компаніям і громадянам заборонено вести з ними бізнес.

«Російський уряд діє непропорційно на користь олігархів і урядових еліт. Російський уряд бере участь у різній ворожій активності по всьому світу, в тому числі продовжує окупацію Криму і розпалює насилля на сході України, постачає режим Асада (президента Сирії – ред.) матеріалами і зброєю, так що він може бомбити власних громадян; намагається підірвати західні демократії і веде ворожу кіберактівность … Російські олігархи і еліти, які отримували вигоду від цієї корумпованої системи, більше не зможуть уникати наслідків дестабілізуючої активності їх уряду», – заявив глава Мінфіну США Стівен Мнучін в обгрунтування введених санкцій.

У той же час, згідно із заявою, в Вашингтоні передбачили для американських громадян, партнерів та союзників США заходи з мінімізації збитків в зв’язку з введеними санкціями.

Фото: picture-alliance/DPA/S.Stache

Як повідомлялося, 2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон H.R.3364 «Акт щодо протидії противникам Америки шляхом запровадження санкцій» (CAATSA).

В кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями. Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».

26 січня 2018 року США розширили санкційний список проти Росії, введений через агресію РФ в Україні. В оновлений перелік увійшли 21 фізична особа і 21 компанія.

30 січня 2018 року Мінфін США оприлюднив список російських політиків, чиновників і олігархів, які так чи інакше пов’язані з президентом РФ Володимиром Путіним. У переліку – 114 чиновників і 96 олігархів (кожен з яких володіє активами від $ 1 млрд і вище). Список не є санкційним, за винятком тих осіб, хто раніше потрапив під обмежувальні заходи США. Сукупні статки російських мільярдерів, які стали фігурантами так званого «Кремлівського звіту» Мінфіну США, за день впали на $1,1 млрд.

2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.