Всі причетні до депортації кримських татар повинні постати перед судом – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров переконаний, що всі, хто причетний до депортації кримських татар з їх історичної батьківщини – Криму, повинні постати перед судом.

Про це Чубаров заявив в опублікованому на Facebook відеозверненні до учасників жалобного мітингу в пам’ять про жертв геноциду кримськотатарського народу, який 13 травня пройшов на площі Анадолу в столиці Туреччини Анкарі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За його словами, кримські татари ніколи не забудуть жертв злочинної депортації 1944 року. При цьому, зазначив глава Меджлісу, і сьогодні становище кримських татар в окупованому Криму продовжує залишатися важким.

«Росія знову окупувала нашу Батьківщину. РФ порушила Будапештський меморандум, згідно з яким визнавала територіальну цілісність України. Однак ми знаємо, що на протязі історії Росія ніколи не стримувала свої обіцянки. У 2014 році вона окупувала український Крим. Росія принесла нашому народові багато страждань. І депортація 18 травня 1944 року – найстрашніше, що випало на нашу долю. У зв’язку з тим, що наш народ виступив і виступає проти анексії Криму, репресії проти кримських татар окупаційною владою тривають і сьогодні. 20-25 тисяч кримських татар змушені були покинути Крим, окупанти заборонили діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, заборонені телебачення, радіо, новинні агентства. Серед противників анексії є ті, кого окупанти вбили. Чимало тих, кого окупанти викрали, а 67 наших співвітчизників кинуті в російські в’язниці. Щотижня в будинках кримських татар проводять обшуки», – сказав Чубаров.

Він зазначив, що міжнародне співтовариство – ООН, Європарламент і багато країн засудили незаконну анексію Криму і ввели економічні санкції проти РФ. Глава Меджлісу також подякував владі Туреччини за невизнання анексії українського півострова. Він нагадав, що вже 4 роки кримські татари, які проживають в Туреччині, проводять жалобні мітинги в Анкарі.

Чубаров звернувся до міжнародних організацій із закликом покласти край окупації Криму і Донбасу, закликав посилити санкції проти РФ і не допустити повторення подій 18 травня 1944 року.

«Ми ніколи не забудемо жертв депортації. Всі, хто причетний до тих трагічних подій, повинні постати перед судом. Хай живе Туреччина, хай живе Україна, хай живе Крим, хай живе кримськотатарський народ», – заявив глава Меджлісу.

Як повідомлялось, 5 травня голова Меджлісу Рефат Чубаров закликав кримських татар в окупованому Криму 18 травня, в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, не брати участь в організованих російськими окупантами заходах на півострові.

Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня жертв депортації кримськотатарського народу проходили масові заходи, в тому числі масовий траурний мітинг в центрі Сімферополя. Після окупації півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в Криму заборонили.