Будівництво Керченського мосту є ще одним порушенням суверенітету України – ЄС

Влада
Будівництво Керченського мосту Фото: most.life

Будівництво Росією Керченського мосту в окупований Крим без згоди Києва є черговим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це йдеться в заяві представника ЄС, опублікованому на сайті Європейської служби зовнішніх дій, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Російська Федерація побудувала Керченський міст до Кримського півострова без згоди України. Це є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України Росією», – йдеться в документі.

В ЄС також відзначили, що будівництво мосту спрямоване «на подальшу примусову інтеграцію незаконно анексованого півострова до Росії і його ізоляцію від України, частиною якої Крим залишається».

«Також міст обмежує прохід суден через Керченську протоку в українські порти Азовського моря. Європейський Союз і надалі засуджує незаконну анексію Криму і Севастополя Росією і не визнає цього порушення міжнародного права», – заявили в ЄС.

15 травня за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Путін проїхав по мосту за кермом КАМАЗу попереду колони будівельної техніки. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму буде запущено 16 травня.

Президент РФ Володимир Путін відкриває автодорожню частину Керченського мосту, 15 травня 2018 р Фото: kremlin.ru

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Вартість мосту в процесі його проектування та будівництва зросла до 240 млрд рублів. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» мільярдера Аркадія Ротенберга.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

В травні 2017 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки в Азовському і Чорному морях через будівництво РФ моста в Керченській протоці. 29 вересня 2017 року президент України доручив підготувати позов до РФ в зв’язку з негативними екологічними наслідками від будівництва Керченського мосту.

В прокуратурі АРК заявили, що будівництво мосту Россією мосту через Керченську протоку порушує норми українського та міжнародного права та спричиняє серйозну небезпеку екології Чорного та Азовського морів. Орієнтовні збитки, вже заподіяні довкіллю, оцінюються спеціалістами в 10 млрд. грн.