Керівнику «РІА Новини Україна» Вишинському повідомлено про підозру в держзраді – СБУ

Новини
Керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський Фото: РИА Новости Украина

Керівнику інформресурсу «РИА Новости Украина», українського підрозділу МІА «Россия сегодня», Кирилу Вишинському повідомлено про підозру у державній зраді. Він затриманий.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центр СБУ.

«Служба безпеки України інформує, що керівнику пропагандистського антиукраїнського інформаційного ресурсу «РИА Новости Украина» Кирилу Вишинському оголошено про підозру в скоєнні злочину та затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України», – йдеться в повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

У спецслужбі зазначили, що кримінальне провадження відкрито за ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Триває досудове слідство.

Фото: ssu.gov.ua

Як повідомлялось, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РІА Новини Україна». Був затриманий його керівник Кирило Вишинський.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив, що громадянин України Кирило Вишинський отримав від РФ завдання про проведення підривних інформаційних акцій в Криму, а пізніше з підтримки так званих «ЛНР/ДНР» на Донбасі. За його словами, Вишинським був заснований ряд юридичних осіб, в тому числі ТОВ «Інтерселект», яке діє під брендом «РИА Новости Украина» для приховування російських джерел фінансування ресурсу і його зв’язку з московським офісом МІА «Росія сьогодні». ТОВ «Інтерселект» уклало договір про співробітництво з компанією зі столиці Сербії Белграда, яка щомісяця перераховувала кошти, які надходили з РФ, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським.

В ході проведення обшуків у Вишинсього був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».