Єврокомісія запропонувала посилити шенгенську візову систему

Новини
Фото: consilium.europa.eu

Єврокомісія запропонувала модернізувати візову інформаційну систему (ВІС) – базу даних, що містить інформацію про людей, які звертаються за шенгенськими візами.

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії, опублікованому на її сайті, передає Центр журналістських розслідувань.

Пропоновані зміни стали реакцією на виклики, пов’язані з безпекою і міграцією, а також спрямовані на поліпшення управління зовнішніми кордонами ЄС.

Зміни дозволять проводити більш глибокі перевірки документів на отримання візи і закриють інформаційні прогалини в області безпеки через поліпшення обміну інформацією між державами-членами; забезпечать повну сумісність з іншими базами даних ЄС.

«Міграційна ситуація в ЄС і сусідніх з ним країнах залишається відносно стабільною. Але недавній розвиток подій вимагає нашої пильності, постійних зусиль по координації. Ми маємо намір модернізувати нашу візову інформаційну систему, усунути сліпі плями в наших базах даних і дати візовим органам і прикордонникам більше інформації, щоб вони могли виконувати свою роботу. Злочинці і потенційні терористи не повинні мати можливості пробратися в Європу непоміченими. ЄС – це не фортеця, але ми повинні знати, хто перетинає наші кордони», – заявив Єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

ВІС дозволяє країнам-членам Шенгенської угоди обмінюватися даними про візи. Вона складається з центральної інформаційної системи та інфраструктури зв’язку, що з’єднує цю центральну систему з національними системами. ВІС з’єднує консульства в країнах, які не є членами Європейського Союзу, і всі зовнішні пункти перетину кордону країн-членів Шенгенської угоди.

Як повідомлялось, 23 червня 2015 року в Україні почала функціонувати візова інформаційна система Євросоюзу.

Євросоюз буде оформляти спеціальний дозвіл на в’їзд до Шенгенської зони для громадян країн, з якими ЄС уклав договір про безвізовий режим, в тому числі для громадян України. За отримання дозволу на перетин кордону Шенгену потрібно буде заплатити 7 євро.