В Україні вшановують День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини
День памяти жертв депортации крымских татар

В Україні 18 травня вшановують День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – 74-ті роковини злочинної депортації радянським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Криму.

В цей день відбудеться низка заходів присвячених Дню пам’яті жертв депортації, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Зокрема в Києві на Майдані Незалежності діятиме фотовиставка, присвячена трагічним подіям депортації кримських татар.

На Софійській площі з 16:00 до 16:45 відбудеться Вечір пам’яті за участю посадових осіб держави, громадських та політичних лідерів, глав дипломатичних місій іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій, культурних, наукових діячів, керівників релігійних організацій.

З 16:45 до 17:15 на площі пройде концерт-реквієм за участі Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України.

З 17:30 до 18:30 на Софійській площі пройде Всеукраїнський жалобний мітинг. По завершенню мітингу відбудеться демонстрація художнього фільму «Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

Фото: mip.gov.ua

Також жалобні заходи пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу пройдуть в Херсонській області, зокрема, в Херсоні, Генічеському районі, Новоолексіївці, де компактно мешкають кримські татари. Крім того, жалобні заходи пройдуть в Одесі, Львові, а також в Дніпрі, де вони будуть проведені спільно з українською та єврейською громадами в міському музеї Голокосту

Згідно до затвердженого Кабінетом міністрів України плану заходів до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, впродовж травня – червня заплановано проведення тематичних теле- і радіопередач та покази документальних фільмів про депортацію кримськотатарського народу з Криму, розпочатого НКВС 18 травня 1944 року. Зокрема, покази художніх фільмів «Хайтарма» та «Чужа молитва».

Дипломатичні представництва України за кордоном проведуть низку інформаційно-роз’яснювальних заходів, присвячених трагічним подіям, пов’язаним із геноцидом кримськотатарського народу та осіб інших національностей, у тому числі відбудуться покази фільмів, пов’язаних із депортацією кримськотатарського народу.

Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня жертв депортації кримськотатарського народу проходили масові заходи, в тому числі масовий траурний мітинг в центрі Сімферополя. Після окупації півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в Криму заборонили.

5 травня голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров закликав кримських татар в окупованому Криму 18 травня, в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, не брати участь в організованих російськими окупантами заходах на півострові.