Законопроект про громадянство допрацюють щодо колаборантів на окупованих територіях – Порошенко

Новини
Президент України Петро Порошенко, глава Меджлісу Рефат Чубаров і його заступник Ільмі Умеров Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко зазначає, що раніше відкликаний з Ради законопроект про громадянство буде доопрацьовано в питанні колаборантів на окупованих територіях. Він підкреслив, що Українська держава повинна забезпечити захист українців і кримських татар на законодавчому рівні.

Про це глава держави заявив під час зустрічі з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим і його заступником Ільмі Умеровим в п’ятницю, 18 травня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію президентської прес-служби.

« В цьому проекті (законопроекті №8297 – ред.) були норми, які з одного боку захищають не лише кримських татар, але і українців, які опинилися на окупованій території і були вимушені під тиском прийняти російське громадянство і Закон має захистити їх. Але є окрема невеличка частина громадян, які добровільно стали колаборантами – пішли працювати в поліцію, ФСБ, незаконні органи влади», – сказав Порошенко.

«Я почув ваше звернення. Ми зараз це обговорили і я прийняв рішення, що відкличу законопроект про громадянство», – додав він.

За словами президента, із законопроекту буде виключена «норма щодо колаборантів» і він буде доопрацьований спільними зусиллями.

« І розділимо ці дві речі. Перша річ – це буде закон про громадянство і захист українського громадянства. З іншого боку, законом про колаборантів ми врегулюємо питання щодо цієї, нехай і невеличкої, категорії громадян, але вони мають отримати абсолютну справедливу реакцію українського законодавства, українського закону і держави», – зазначив Порошенко.

Глава Меджлісу подякував президенту за підтримку ініціативи про вилучення із законопроекту норм, що стосуються безпосередньо окупованих територій.

«Наша мета дуже чітка і ясна, і всі мають про неї знати – ті, хто порушив Закони України і пішов на співпрацю з окупантами, і він є фактором щодо нехтування правами і свободами громадян України, ці люди будуть покарані. А всі інші, які зберігають гідність, і зберігають вірність Україні, – ми всі разом будемо жити в нашому Криму», – сказав він.

За словами Чубарова, переважна більшість громадян України, які проживають в окупованому Криму, чекають відновлення державного суверенітету України і забезпечення контролю над Кримом.

Нагадаємо, 19 квітня президент України подав до Верховної Ради як невідкладний законопроект №8297 «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо удосконалення окремих положень».

Правозахисники заявили про те, що законопроект №8297 містить низку норм, які в разі його ухвалення становитимуть основу для дискримінації окремої категорії громадян України, нестимуть серйозні ризики порушення прав мешканців тимчасово окупованих територій та ризики виникнення випадків безгромадянства.

При цьому Головне експертне управління ВРУ зробило висновок про необхідність повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп Рефат Чубаров заявив, що деякі положення законопроекту №8297 викличуть «обгрунтоване обурення» у жителів тимчасово окупованого Криму. На його думку документ необхідно привести у відповідність до закону про забезпечення прав і свобод громадян на окупованій території.

16 травня Петро Порошенко відкликав з Верховної Ради законопроект №8297.