Порошенко підписав указ про відкликання українських представників з усіх статутних органів СНД

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яки ввів в дію рішення РНБО про відкликання всіх представників України з усіх статутних органів Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Про це глава держави заявив в суботу, 19 травня, у Вінниці під час святкових заходів з нагоди Дня Європи, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні ми робимо або вже зробили все можливе, щоб перетнути Рубікон, повертаючись до Європейського Союзу. Сьогодні я підписав відповідний указ про відкликання всіх представників України з усіх статутних органів СНД. Нам там нічого більше робити – ми рухаємося разом до Європи, – сказав Порошенко.

«Ми рішуче повертаємося до Європи, в європейську сім’ю народів, повертаємося, бо Україна завжди там була», – додав він.

Як повідомлялося 2 травня 2018 року РНБО підтримав пропозицію про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД. РНБО доручила Міністерству закордонних справ України вжити в установленому порядку заходів щодо припинення дії окремих міждержавних угод.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що Україна припинить свою участь в координаційних органах СНД. «Ми не можемо вийти звідти, куди Україна нікуди не входила. Але ми припиняємо участь в координаційних органах СНД», – сказав він.

Україна була однією з трьох країн-підписантів Угоди про створення СНД 8 грудня 1991 року разом з РФ і Білоруссю. Однак у січні 1993 року в Мінську на саміті СНД, де був прийнятий Статут Співдружності, Україна його не підписала. З весни 2014 року участь Києва в заходах СНД було зведено до мінімуму.