Боксери і Меджліс: ФСБ пов’язала «екстремістів в Криму» з Джемілєвим і Чубаровим

Новини

ФСБ РФ рапортувала про «розкриття діяльності екстремістської групи», створення якої приписали помічнику нардепа Верховної Ради Мустафи Джемілєва Еролу Велієву «за вказівкою глави Меджлісу Рефата Чубарова за підтримки СБУ».

Про це йдеться в заяві ФСБ Росії, передає Центр журналістських розслідувань.

За версією окупантів, «зловмисники» нібито планували «вчинення злочинів з мотивів політичної ворожнечі з метою залякування проросійськи налаштованих кримських татар».

ФСБ вважає, що «групу екстремістів» сформували в Харкові, причому до неї входили помічник депутата Ерол Велієв та «колишні боксери Олександр Стешенко і Третьяков». Cтешенко був «розкритий» 11 квітня при в’їзді в Крим, стверджують окупанти, додаючи, що за кожну акцію їм обіцяли по $500.

Також вони повідомили, що на початку року нібито ці люди «підпалили коктейлями Молотова будинок муфтія Криму Еміралі Аблаєва».

Велієву та Третьякову заочно пред’явили звинувачення за «створення екстремістського співтовариства», вербування в нього і участь в ньому.

Як повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, «як правило, при плануванні та реалізації будь-яких провокацій у тимчасово окупованому Криму, ФСБ РФ ставить комплексні завдання. В даному випадку, безперечно, одна з цілей є спроба дискредитації Меджлісу кримськотатарського народу перед міжнародною спільнотою».

«Очевидно, що ми є свідками, а багато і безпосередніми жертвами нових репресій, що розгортаються в окупованому Росією Криму. Тим більше, саме в ці дні Міжнародний суд ООН зажадав у Росії пояснень про причини невиконання нею рішення Суду від квітня 2017 року про скасування заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу», – написав він.

Як уточнює журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк, після затримання на «Чонгарі» з невідомих підстав Cтешенко пропав 24 квітня, а адвокат Айдер Азаматов не зміг отримати відповідь від ФСБ та інших відомств, де знаходиться його підзахисний.

Сьогодні вранці, 21 травня, російські силовики прийшли з незаконними обшуками ще до трьох кримських татар.