Абітурієнтам з Криму бракує володіння українською мовою – правозахисниця

Новини
Ольга Куришко, юристка «КримSOS» Фото: investigator.org.ua

Суттєве скорочення викладання української мови в окупованомуРосією Криму заважає абітурієнтам з півострова вступати та вчитися в закладах вищої освіти (ЗВО) материкової України. Для них потрібно організувати спеціальні курси з поглибленого вивчення української мови.

Про це розповіла Ольга Куришко, юристка правозахисної організації «КримSOS», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Нещодавно ми говорили з МінТОТ про те, що необхідно вводити якісь спеціальні курси для цих дітей з української мови та літератури. Навіть якщо дитина вступає за спрощеною процедурою, їй достатньо важко вчитися потім, не знаючи мови. У такому випадку мають бути або підготовчі курси, які вона може пройти дистанційно, або вже на першому курсі має бути спецкурс чи поглиблене вивчення української мови», – вважає Ольга Куришко.

За її словами, кількість українських класів у Криму суттєво скоротилася. Якщо в 2014 навчальному році українською мовою навчалося близько 12 з половиною тисяч школярів, то 2017 року ця цифра сягала лише трохи більше 300 осіб.

Раніше міністерство освіти і науки України спільно з Фондом «Відкрита політика» розробили «дорожні карти» для абітурієнтів з окупованих Криму і Донбасу, в яких зазначена докладна інформація, як і коли вони можуть вступити в заклади вищої освіти (ЗВО) України.