Прокуратура АРК повідомила про підозру трьом «самооборонівцям Криму», які викрадали українських активістів

Новини
Дмитро Простаков, колишній «начальник штабу Самооборони Криму» Фото: DW/J.Vishnevetskaya

Прокуратура АРК повідомила про підозру трьом учасникам так званої «Самооборони Криму», які в 2014 році, під час окупації півострова Росією, викрадали та катувати українських активістів. Йдеться про Дмитра Простакова, Армена Мартояна і Олега Полуніна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію відомства.

Як зазначається, прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами незаконного позбавлення волі співкоординатора руху «Євромайдан Крим» Андрія Щекуна та інших українських активістів в Криму.

«У ході здійснення досудового розслідування установлено, що упродовж березня 2014 року члени незаконно створеного озброєного формування «Самооборона Криму», без жодних законних повноважень у м. Сімферополі затримували громадян України, після чого тривалий час незаконно утримували їх у невідомому місці. Потерпілі постійно перебували з мішками на головах та піддавалися моральним та фізичним стражданням», – йдеться у повідомлені.

Слідством встановлені активні учасники таких незаконних затримань громадян України.

На даний час трьом особам – членам «Самооборони Криму» повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу).

Наразі вживаються заходи щодо отримання дозволу на затримання цих осіб та оголошення їх у розшук.

Керівник роти «самооборони Криму» Армен Мартоян («Самвел») Фото: Youtube

У прокуратурі АРК не називають осіб, яким повідомлено про підозру, однак як стало відомо Центру журналістських розслідувань, це – колишній «начальник штабу Самооборони Криму», нині «консультант відділу по профілактиці корупційних та інших правопорушень Комітету з протидії корупції Республіки Крим» Дмитро Простаков, «командир роти Самооборони Криму» Армен Мартоян, більш відомий на прізвисько «Самвел», який у 2017 році був оголошений Україною в міжнародний розшук по лінії Інтерполу, і член «Самооборони Криму» Олег Полунін.

Олег Полунін, член «Самооборони Криму» Фото: ok.ru

Як повідомлялося, в березні 2014 року Андрій Щекун разом з ще одним українським активістом – Анатолієм Ковальським був викрадений «самообороною Криму» на вокзалі в Сімферополі. Їх тримали в підвалі республіканського військкомату в Сімферополі, піддаючи тортурам і допитам. Домагаючись зізнань у зв’язках з «Правим сектором», Андрія катували на електричному стільці і розстрілювали з близької відстані з травматичної зброї. 20 березня Щекуна, Ковальського та інших полонених вивезли за межі Криму, обмінявши на затриманих українськими військовими російських диверсантів. Кримські активісти вимушено проживають тепер на території материкової України.