Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд

Новини

Президент України Петро Порошенко в понеділок підписав закон «Про Вищий антикорупційний суд», прийнятий 7 червня Верховною Радою України, який є одним з ключових умов продовження співпраці з МВФ.

«У вашій присутності я підписую закон України .. про Вищий антикорупційний суд України», – сказав Порошенко на зустрічі зі студентами Української академії лідерства в понеділок в Києві і підписав цей закон, передає Центр журналістських розслідувань.

Він додав, що це ключова віха завершення створення незалежного антикорупційної інфраструктури в нашій країні.

Відзначимо, що деякі положення спірного законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів. Зокрема, закон визначає порядок проведення конкурсу з відбору антикорупційних суддів. Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, Вищому антикорупційного суду (ВАКС) будуть підслідні кримінальні провадження щодо корупційних злочинів, передбачених в примітці ст.45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) КК.

Закон вступає в силу на наступний день після публікації, за винятком деяких положень, які набирають чинності з початком роботи Вакс.

Голова Верховної Ради Парубій підписав закон 9 червня. 10 червня документ надійшов до адміністрації президента України.

Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон проголосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком «Опозиційного блоку» і «Радикальної партії».