Нацполіція України розслідує понад 140 проваджень по тортурам і обшукам у Криму – прокуратура АРК

Новини

Нацполіція України розслідує понад 140 кримінальних проваджень за фактами катувань, незаконних затримань і обшуків на території окупованого Криму, які раніше відкрила прокуратура АРК.

Про це на прес-конференції в Києві розповів начальник відділу прокуратури Автономної Республіки Крим Максим Кандзеба, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на РБК-Україна.

Кандзеба уточнив, що таку кількість кримінальних проваджень було відкрито, починаючи з 2014 року переважно за статтею 127 (катування), ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ст. 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України. Ці виробництва розслідує слідчий відділ Головного управління Нацполіціі України в АРК і місті Севастополь.

«Дійсно прокуратура АРК Крим відпрацьовує всі факти катувань і жорстокого поводження з людьми. Зараз зареєстровано близько 140 кримінальних проваджень за фактами катувань. Зараз розслідується вказаний факт тортур Мірпочаевіх. Багато що залежить від активної позиції потерпілого. Нами вживаються всі можливі заходи для встановлення підозрюваних осіб. Всі , що робиться на тимчасово окупованій території, має бути оприлюднено. Якщо люди не будуть про це знати – їх буде легше залякати. Результат однозначно буде, проте це кропітка робота», – повідомив він.

«На даний момент є підозри щодо деяких кримінальних процесів, і ми працюємо в цьому напрямку, отримуємо дозволи на спеціальне досудове розслідування. І потім будемо звертатися до суду з метою заочного засудження», – додав Кандзеба.

Раніше управління Нацполіціі Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомило про підозру одному з керівників «самооборони Криму» Армену Мартояну («Самвел») у викраденні активістів євромайдан Андрія Щекуна і Анатолія Ковальського.