СБУ не внесла до списку санкцій бізнес друга Путіна – ЗМІ

Новини

Російський олігарх Аркадій Ротенберг і його компанія ВАТ «Минудобрения» відсутні в переліку фізичних та юридичних осіб, проти яких були введені санкції в Україні, через відсутність пропозицій з боку СБУ. 

Про це повідомляє ЕП з посиланням на відповідь РНБО на звернення народного депутата Сергія Лещенка, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до закону» Про санкції «РНБО розглядає питання про застосування, скасування, внесення змін до санкцій виключно на підставі пропозицій Верховної Ради, Президента, Кабміну, Нацбанку, Служби безпеки України», – заявили в секретаріаті РНБО.

У документі стверджується, що рішення про застосування персональних економічних та інших обмежувальних заходів до російським підприємствам хімічної промисловості та пов’язаних з ними українським компаніям РНБО ухвалила на підставі пропозицій СБУ.

12 квітня 2018 року президентом Порошенко було висловлено підтримку санкцій, введених Сполученими Штатами Америки щодо юридичних та фізичних осіб, пов’язаних з російською агресією проти України, і офіційно заявлено про синхронізацію найближчим часом українського і американського санкційних режимів.

Раніше президент Петро Порошенко підписав указ N126/2018 і ввів в дію рішення РНБО про введення нових і продовження старих санкцій відносно РФ.

2 травня РНБО підтримав введення персональних економічних та інших санкцій щодо юридичних та фізичних осіб, пов’язаних з російською агресією проти України, а також яких обмежувальними заходами покарали влади США і країн Євросоюзу.

Однак, як зазначається, в українському списку санкцій, на відміну від американського, відсутні фігури з оточення президента РФ Володимира Путіна – троє представників родини Ротенбергов: Борис Романович, Аркадій Романович і Роман Борисович.

Також під санкції не потрапило російське підприємство ВАТ «Минудобрения» (місто Росош), яке належить Аркадію Ротенбергу – давнього друга Путіна і його «гаманцю».

За даними видання, «Минудобрения» тільки в 2017 році поставило в Україну 168,3 тис тонн аміаку і 161,7 тис тонн добрив.