У Сенаті США представили резолюцію про порушення релігійних свобод в окупованому Криму і на Донбасі

Новини

У Сенаті США двопартійна група сенаторів на чолі з головою Гельсінської комісії США Роджером Викером представили проект резолюції, що покладає на РФ відповідальність за порушення релігійних свобод в окупованому Криму і тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей.

Про це повідомляє Посольство України в США, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі також міститься заклик до президента США ввести санкції у вигляді відмови в американській візі і заморожуванні власності щодо іноземних осіб, які прямо або побічно причетні до серйозних порушень релігійних свобод на контрольованих РФ українських територіях.

Як наголошується в резолюції, з огляду на те, що російська влада здійснила вторгнення в український Крим і силою і незаконно його окупувала, РФ зобов’язана відповідно до вимог міжнародного права, в тому числі відповідно до Женевських конвенцій, захищати релігійні свободи жителів окупованій території.

«Протягом всього часу окупації Криму Росія несе відповідальність за порушення релігійних свобод на півострові, які, як підкреслюється, вже мали місце у вигляді, зокрема, викрадень, затримань і висновків представників окремих релігійних груп, включаючи мусульман з числа кримських татар, вірних Української Православної Церкви Київського Патріархату, УГКЦ та християн-протестантів», – йдеться в повідомленні.

Крім того, в резолюції йдеться про аналогічну відповідальність Росії також за дотримання релігійних свобод на контрольованих нею територіях Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, на початку 2016 Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.

14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.

8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.

У лютому 2018 помер пастор Олександр Хомченко, який пройшов через тортури бойовиків підтримуваної Росією угруповання «ДНР». До подій весни 2014-го року Олександр Хомченко був пастором протестантської церкви в Донецьку.