Денісова просить Червоний Хрест відвідати голодуючих в РФ та Криму українських політв’язнів

Новини
Омбусмен України Людмила Денісова Фото: ombudsman.gov.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила керівника Регіональної делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в РФ, Білорусі і Молдові Магне Барту відвідати українських політв’язнів, які проводять голодування у в’язницях Росії та окупованого Криму.

Про це омбудсмен України повідомила на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я направила до них офіційний лист з проханням відвідати Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха та Олександра Шумкова. Я попросила його здійснити візити у пенітенціарні заклади, де вони відбувають покарання, аби перевірити стан їхнього здоров’я, а також сприяти організації моїх візитів до згаданих громадян України», – написала Денісова.

Вона додала, що з 19 червня намагалася зустрітися з регіональним керівником МКЧХ, проте в його офісі стверджують, що у Магне Барту «дуже щільний графік і він не може зустрітися».

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті.

18 червня у Москві Людмилу Денісову, незважаючи на наявність дозволу суду, адміністрація СІЗО Лефортово не допустила до українського журналіста Романа Сущенка, незаконно засудженого нібито за «шпигунство».

18 червня Людмила Денісова разом з Тетяною Москалькової на закритій зустрічі в Москві обговорили умови візитів до українських і російських громадян, які утримуються під вартою в обох країнах. Проте 19 червня попередні домовленості, досягнуті на зустрічі, були знову зірвані російською стороною.