Прихильники РФ в ПАРЄ намагаються зірвати дебати щодо українських заручників Кремля – Кулеба

Новини
Постійний представник України при Раді Європи Дмитро КулебаФото: Укрінформ

Прихильники повернення делегації РФ в ПАРЄ докладають серйозні зусилля, щоб термінові дебати щодо українських політв’язнів Кремля, ініційовані до проведення під час літньої сесії Асамблеї, не відбулися.

Про це заявив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв’ю агентству Укрінформ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«За моєю інформацією, зараз адвокатами російського повернення в ПАРЄ докладаються дуже серйозні зусилля для того, щоб термінові дебати стосовно політв’язнів не відбулися. Саме для того, щоб не псувати цю загальну картину, спрямовану на створення атмосфери запуску процесу, який сприятиме поверненню Росії до Парламентської асамблеї», – сказав Кулеба.
За його словами, згідно з процедурою, аби дебати відбулися, це питання буде винесене на розгляд Бюро ПАРЄ, яке керує роботою Асамблеї шляхом підготовки порядку денного сесій та визначення питань, які заслуговують розробки доповідей. Бюро засідатиме в понеділок, 25 червня.

«І це засідання стане лакмусовим папірцем: якщо Бюро не підтримає проведення термінових дебатів щодо українських політичних в’язнів у Росії, це буде рівнозначно тому, що засідання пройде під гаслом «Росія понад усе»», – зазаначив дипломат.

За його словами, існує три можливі варіанти рішення Бюро.

«Перший – підтримати термінові дебати. Якщо це станеться, тоді в четвер вони відбудуться – і за їхніми результатами буде ухвалена резолюція. Очевидно, що ця резолюція має бути жорсткою стосовно Росії… Другий – це схвалити дебати, але визначити їх не як термінові, а як поточні. Різниця в тому, що коли відбуваються термінові дебати, в кінці приймається резолюція. А в поточних дебатах – це просто дискусія, яка не має жодних формальних наслідків. І третій варіант, найбільш жорсткий і цинічний, – це просто сказати, що не на часі проводити такі обговорення», – пояснив постпред України при РЄ.

Нагадаємо, літня сесія ПАРЄ пройде в Страсбурзі 25-29 червня.

Організатори ініціативи #SaveOlegSentsov запустили нову акцію із закликом до ПАРЄ провести термінові дебати щодо звільнення Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, утримуваних у Росії.

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.

14 червня, розпочався третій етап глобальної акції #SaveOlegSentsov за порятунок українських політв’язнів в РФ і окупованих нею територіях.

14 червня Європейський парламент підтримав резолюцію з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів в РФ і окупованому Криму.