У Криму ховають ветерана нацруху Сервера Караметова. Подробиці загибелі

Новини
Похорон ветерана нацруху кримських татар Сервера Караметова, Старий Крим, 24 червня 2018 р Фото: Facebook Крымская солидарность

У місті Ескі Кирим (Старий Крим) проходить дженазе – прощання із ветераном національно-визвольного руху кримськотатарського народу, одного із активних учасників опору російській окупації Криму Сервером Караметовим. Він загинув напередодні від травм, отриманих в ДТП – автомобіль місцевого мешканця збив Сервера Караметова і Енвера Арабаджиєва, які переходили через дорогу. 

Подробиці трагедії Центру журналістських розслідувань розповів Мустафа Сейдалієв, мешканець Старого Криму, який опублікував фото з місця трагедії у соцмережі. 

Сотні людей зібрались на дженазе біля будинку ветерана національно руху кримських татар Сервера Караметова перед його похованням.

Мешканець Старого Криму Мустафа Сейдалієв не був присутнім під час самої аварії, був у лікарні, де надавали допомогу постраждалим, розмовляв з усіма очевидцями, водієм автомобіля, який збив С.Караметова і Е.Арабаджиєва і першим опублікував фото з місця трагедії. За його словами, аварія сталася близько 19 години 23 червня.

«Десь о 19.10 Сервер агъа та Енвер Арабаджиєв поставили автомобіль біля узбіччя і вирішили перейти дорогу, щоб зайти до знайомого. Траса була дуже запруджена, з боку Сімферополя у бік Феодосії йшла ціла колона фур. І от після того, як одна з фур проїхала, вони вирішили перебігти дорогу. Вони не бачили, що по зустрічній смузі їхала «дев’ятка» (ВАЗ 2109 – ред.). І її водій також не бачив з-за фури, що проїжджає, що вибігають люди, і збив їх. Виглядає так, що стався нещасний випадок», – розповідає Мустафа Сейдалієв. 

Водій автомобіля, що збив Караметова і  Арабаджієва – місцевий мешканець, кримський татарин. Він, за словами Сейдалієва, погодився підвезти до автостанції жінку з 14-річною дитиною, і запевняє, що не перевищував швидкість. 

«У лікарні, куди постраждалих доправила швидка допомога, Сервер агъа був у свідомості. Йому надали допомогу: на голові була велика гематома, також перелом ноги. Але він не витримав цих травм і помер», – розповідає Сейдалієв.

За словами сина Енвера Арабаджиєва, з яким Сейдалієв говорив сьогодні, стан другого потерпілого стабільний, його життю нічого не загрожує.

Сервер Караметов проводить одиночний пікет біля «Верховного суду Криму» 8 серпня 2017 р.

Як повідомлялось, в окупованому Криму ввечері 23 червня в місті Старий Крим в результаті ДТП загинув ветеран національного руху кримських татар 77-річний Сервер Караметов. Незважаючи на свій вік і хворобу Паркінсона, Караметов завжди приходив на «суди» над кримськими татарами і підтримував сім’ї політв’язнів. Він сам став жертвою незаконного переслідування з боку окупантів.

9 серпня 2017 року в Криму «суд» окупантів засудив до 10 діб арешту і 10 тисячам рублів штрафу 76-річного активіста Сервера Караметова, якого 8 серпня затримали російські силовики після того, як він вийшов на одиночний пікет до «Верховному суду Криму» на підтримку заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза.