ЄСПЛ вимагає від РФ надати інформацію про стан здоров’я Сенцова

Новини
Олег Сенцов Фото: Reuters

Суддя Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення про інформаційний запит до російської сторони щодо стану здоров’я засудженого українського режисера Олега Сенцова, строк отримання інформації – до 27 червня.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань ЄСПЛ в Мін’юсті Іван Ліщина, передає Центр журналістських розслідувань.

«Європейський суд із прав людини відповів на подання уряду України щодо застосування правила 39 Регламенту суду щодо Олега Сенцова. (…) Суд зазначив, що у відповідь на аналогічну скаргу, подану адвокатами самого пана Сенцова, черговий суддя прийняв рішення зробити інформаційний запит на підставі правила 54 в РФ щодо стану здоров’я Олега і встановив термін до 27 червня для надання такої інформації», – написав він.

У той же час ЄСПЛ не дав прямої відповіді на вимогу Уряду України надати уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій доступ до голодуючого в російській в’язниці Олега Сенцова.

«Готуємо додаткову заяву для уточнення цього питання. Одночасно продовжуємо підготовку спільного міжнародного заяви щодо всіх українських політичних в’язнів Кремля», – зазначив уповноважений.

Він додав, що український уряд буде запрошено для участі в справі засудженого режисера Олега Сенцова в Європейському суді з прав людини в якості третьої особи, отже, в цьому суді вважають Олега Сенцова громадянином України.

Раніше російська уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова попросила керівництво пенітенціарної системи Росії допустити до Олега Сенцової лікарів, яким довіряє його сім’я.

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.