Омбудсмен РФ відмовилася просити Путіна про помилування Сенцова

Новини
Олег Сенцов Фото: ТАСС

Уповноважений з прав людини РФ Тетяна Москалькова не стане писати президенту Росії прохання про помилування голодуючого українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Інтерфакс».

«Закон мені не дозволяє звертатися з клопотаннями і розраховувати на розгляд цього звернення як публічного офіційного документа», – сказала Москалькова.

За її словами, у неї є своя позиція щодо можливості помилування Сенцова.

«Я ніколи не говорила, що у мене немає позиції. Є певний порядок, який передбачає звернення приватне людини, його волевиявлення про помилування», – сказала Москалькова.

Разом з тим вона зізналася, що у випадку з поверненням на батьківщину української військовослужбовця, депутата Верховної Ради Надії Савченко, процедура була порушена, оскільки про помилування главу держави попросили вдови загиблих.

«Я поки нічого не знаю про волевиявлення родичів, самого Сенцова, чи хоче він цього», – сказала Москалькова.

Омбудсмен проігнорувала питання, підтримала б вона прохання про помилування, якби воно надійшло від Сенцова або кого-небудь.

«Ще мене дуже турбує, що ось так (виходить): просили за Савченко. Її помилували, звільнили, передали українській стороні. Де вона зараз? Сидить… Нам треба подумати ще, добро чи ми робимо, відправляючи (людей)», – сказала вона.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання президенту РФ Володимиру Путіну помилувати українського режисера Олега Сенцова, який міститься в російській в’язниці і голодує вже 44 дні.

Суддя Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення про інформаційний запит до російської сторони щодо стану здоров’я засудженого українського режисера Олега Сенцова, строк отримання інформації – до 27 червня.