Ліси Херсонщини підпалюють заради продажу вцілілої деревини – ДСНС

Новини
Лісова пожежа на Херсонщині Фото investigator.org.ua

Умисні підпали лісів Херсонської області виникають на ділянках, де навіть пошкоджена верховою пожежею деревина матиме промислову цінність. 

Про це у відповіді на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань повідомив начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Херсонській області Сергій Чорний.

“Провівши аналіз причин виникнення лісових пожеж, можна дійти висновку, що переважна більшість із них виникає внаслідок підпалів. Про це свідчать такі факти, як одночасні виникнення лісових пожеж у декількох місцях, як правило у вітряну погоду, в лісових масивах, де деревина, навіть пошкоджена верховою пожежею, має промислову цінність”, – йдеться у відповіді ГУ ДСНС у Херсонській області.

Версію підпалів заради вирубки лісових масивів авторам розслідування «Гроші на згарищі» підтвердив колишній працівник Олешківського лісгоспу. За його словами, підпали влаштовують на обраних підприємцями ділянках лісу. 

Лісова пожежа на Херсонщині Фото investigator.org.ua

“Приходять приватні підприємці і купують ділянку: їм вигідно і директорам лісгоспів вигідно. Палиться спеціально для того щоб … ну, зрозумійте,  приватні підприємці на цьому заробляють. І лісгосп зараз фінансування не має – заробляють на цьому”, – розповів колишній лісник на умовах анонімності», – розповів колишній лісник. 

Оксана Пляс,  координатор ініціативної групи “Ліс людей”, стверджує, що ліс палять для того, щоб приховати незаконну вирубку лісу:

«Не просто так по лісу розвішані пляшки з пальним. Ми раніше не задавались питанням, навіщо у нас тут висіли пляшки, і ніхто не подумав заглянути, що в них.  А потім ми дізнались, що це така технологія: кожні 50 метрів вішається пляшка і коли починається пожежа її неможливо погасити».

Лісова пожежа на Херсонщині Фото investigator.org.ua

Нагадаємо, що 27 травня на Херсонщині розпочалася пожежа, що знищила майже 600 га лісу.

У листопаді 2017 року працівники лісових господарств Херсонської області на мітингу вимагали відновити державне фінансування лісгоспів Півдня та Сходу України, припинене у 2016 році.

Докладніше про бізнес на лісових пожежах на Херсонщині читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Гроші на згарищі». Відеоверсію розслідування можна переглянути у сюжеті «Гроші на згарищі: причини лісових пожеж на Херсонщині».