Апеляційний суд скасував вирок кримському дезертиру-зраднику, повернувши справу на повторний розгляд

Новини
Тарас Сінічак Фото: Facebook Анатолий Матиос

Апеляційний суд Києва скасував вирок колишньому українському військовослужбовцю з Криму, підполковнику медичної служби Тарасу Сінічаку, раніше засудженому за звинуваченням в державній зраді і дезертирстві до 8 років позбавлення волі, і повернув його справу на повторний розгляд судом першої інстанції.

Про це йдеться в рішенні суду від 25 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Українськi Новини.

Сінічак, уродженець Івано-Франківської області, був першим українським екс-військовим, засудженим до тюремного терміну за дезертирство при окупації Криму – в січні 2017 року Дарницький районний суд Києва засудив його до 8 років позбавлення волі років без конфіскації майна.

Суд встановив, що підсудний був заступником начальника медичної частини Центру медичної реабілітації, санаторного лікування та спеціальної підготовки особового складу Повітряних та Військово-морських сил Збройних сил України у Судаку.

У лютому 2014 року Центр був захоплений російськими військовими. Проте, Сінічак в порушення наказу Міністерства оборони не вийшов з Криму і не прибув на материкову частину на нове місце служби.

Більш того, з квітня 2014 року він продовжив працювати в Центрі медичної реабілітації в Криму начальником диспансеру та організовував проведення реабілітаційних заходів з військовослужбовцями Збройних Сил Росії.

Дезертир був затриманий українськими правоохоронцями в січні 2016 року у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом в Херсонській області.

Військова прокуратура не погодилася з вироком і подала апеляцію. Вона попросила суд збільшити термін тюремного ув’язнення Сінічака до 15 років з конфіскацією майна. Крім того прокуратура зазначила, що підсудний отримав в Криму російський паспорт і підробив в ньому дату свого народження.

Захист засудженого просив скасувати вирок у зв’язку з недоведеністю факту наявності в Україні збройного конфлікту.

«Вирішуючи питання про відповідальність підсудного, суд першої інстанції не врахував, що обвинувачений є «нон-комбатантом» … До нон-комбатантів, згідно з Женевською конвенцією від 12.08.1949 відносяться: медичний персонал, кореспонденти і духовні особи», – йдеться в рішенні суду.

В результаті Апеляційний суд скасував вирок, так як вважав, що при розгляді справи була порушена територіальна підсудність. Справу передано на повторний розгляд до суду першої інстанції. У той же час суд не відпустив з-під варти Сінічака і продовжив йому арешт до 23 серпня.

Як повідомлялося, в січні 2016 року військова прокуратура Дарницького гарнізону Центрального регіону України затримала за підозрою в дезертирстві офіцера, який служив в Криму в медичному Центрі Збройних сил України, який після окупації півострова всупереч наказам Міноборони і Генштабу не з’явився для проходження служби у військову частину на материковій Україна, отримав російський паспорт і перейшов на службу армію РФ. Підполковник Тарас Сінічак був затриманий в ході здійснення розшукових заходів в рамках проведення досудового розслідування. Суд заарештував його без можливості внесення застави.

16 січня 2017 року Дарницький райсуд Києва засудив Сінічака до 8 років позбавлення волі, визнавши його винним у скоєнні злочинів передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада) і ч.1 ст.408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.