Суд визнав незаконними перевірки переселенців для виплати пенсій – УГСПЛ

Новини
Фото: apladm.ki.court.gov.ua

Київський апеляційний адміністративний суд, підтримавши позов правозахисників, скасував нормативні акти Кабміну України, які зобов’язують внутрішньо переміщених осіб (ВПО) проходити перевірки для виплати пенсій.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), передає Центр журналістських розслідувань.

Раніше представники громадської організації «Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян», яка є членом УГСПЛ, подали в суд позов від імені ВПЛ, пенсіонера, голови Громадського комітету захисту конституційних прав і свобод громадян, колишнього голови УГСПЛ Миколи Козирєва, про визнання незаконними положень постанови КМУ, яке зобов’язує проводити перевірки ВПЛ.

Окружний адміністративний суд Києва своєю постановою від 26 червня 2017 року задовольнив позов і скасував нормативні акти КМУ, які зобов’язують ВПО проходити перевірки. Однак КМУ подав апеляційну скаргу на це рішення.

Своєю постановою від 4 липня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін. Рішення апеляційного суду набрало законної сили.

«З огляду на вимоги ч.2 ст.19 Конституції України, це означає, що а ні органи соціального захисту населення, а ні інші органи влади, місцевого самоврядування, а ні будь які установи, організації, підприємства, починаючи з 5 липня 2018 року не мають права проводити перевірки переселенців», – прокоментував рішення суду юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов, який представляв інтереси позивача.

В УГСПЛ нагадали, що в червні 2016 року Кабмін ускладнив порядок отримання пенсій переселенцями. Нормативні акти унеможливили отримання, як пенсій, так і матеріальної допомоги особами, які не пройшли перевірку. Суть перевірки полягала в тому, що представники органів соцзахисту повинні були прийти до переселенців додому і скласти акт про факт проживання особи за місцем його реєстрації.

«Нормативні акти фактично унеможливили пересування переселенців Україною, прикріпили переселенців до місця свого перебування і зробили неможливим перебування за кордоном. Багато переселенців – пенсіонерів було позбавленко пенсій, які вони заробили своєю багаторічною працею, оплачуючи кошти в Пенсійний фонд України», – відзначають в УГСПЛ.

Станом на 25 червня 2018 року, Міністерством соціальної політики України зареєстровано 1,513 млн переселенців з окупованих Донбасу і Криму.