У Чорне море увійшов штабний корабель 6-го флоту США USS Mount Whitney для участі в Сі Бриз-2018

Новини
Штабний корабель 6-го флоту США USS Mount Whitney (LCC 20) проходить Босфор Фото: Twitter Yörük Işık

У Чорне море увійшов корабель командування і управління 6-го флоту США USS Mount Whitney класу The Blue Ridge для участі в українсько-американських багатонаціональних навчаннях Сі Бриз-2018, які 9 липня ропочнуться в Одесі. На ньому буде базуватися багатонаціональний морський штаб управління маневрами.

Про це повідомляє командування 6-го флоту США, який базується в Середземному морі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Корабель командування і управління USS Mount Whitney (LCC 20) класу The Blue Ridge увійшов у Чорне море 7 липня 2018 року для проведення операцій по забезпеченню безпеки на морі і зміцнення регіональної морської стабільності, а також зміцнення підготовки військово-морських сил союзників і партнерів НАТО», – йдеться в заяві.

Як вказали в Командуванні американського флоту, в рамках цієї місії корабель візьме участь в навчаннях Сі Бриз-2018, в ході яких відпрацьовуватимуться різні завдання, в тому числі припинення незаконної діяльності на морі, протидія в повітрі і під водою , десантні, а також пошуково-рятувальні операції.

«USS Mount Whitney з нетерпінням повертається в Чорне море. Ми з нетерпінням очікуємо спільної роботи з нашими партнерами в регіоні, щоб будувати відносини, які сприяють миру і економічній стабільності в регіоні і на планеті. Присутність Mount Whitney переконає наших партнерів і союзників в нашій прихильності морській безпеці і загальним інтересам», – заявив капітан USS Mount Whitney Роберт Агілар.

USS Mount Whitney (LCC 20) – десантний і командно-штабний корабель типу The Blue Ridge, флагманський корабель 6-го флоту США. Пункт базування – Гаета, Італія. Водотоннажність – 18400 тонн (повне), довжина – 189 м, ширина – 33 м, осадка – 9,06 м, швидкість ходу – 23 вузла (43 км/ч). Озброєння: артилерія – 2×25 мм гармати M242 Bushmaster, 2 кулемети калібру 0,5; зенітна артилерія – 2×20 мм гармати Phalanx CIWS, установка Mark 36 SRBOC; авіаційна група – 1 вертоліт SH-60 Knight Hawk. Екіпаж корабля – 12 офіцерів, 150 матросів і 150 цивільних моряків військово-морського транспортного командування.

Як повідомлялося, 6 липня в Чорне море з протоки Босфор увійшов перший американський учасник навчань Сі Бриз-2018 ракетний есмінець 6-го флоту США DDG-78 USS Porter класу Arleigh Burke.

Українсько-американські навчання Сі Бриз-2018 пройдуть з 9 по 21 липня 2018 року в Одеській і Миколаївській областях, а також в північно-західній частині Чорного моря. Церемонія відкриття навчань відбудеться 9 липня о 10:00 за адресою: м Одеса, Санаторний провулок, 7.

Крім ВМСУ і 6-го флоту США, в маневрах братимуть участі кораблі і підрозділи ще 14 країн – Болгарії, Великобританії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Канади, Литви, Молдови, Норвегії, Румунії, Польщі, Туреччини і Швеції.

Особливістю навчань Сі Бриз-2018 буде те, що управління силами морського, повітряного і наземного компонентів багатонаціональним морським штабом буде вестися безпосередньо з моря, з борту американського штабного корабля USS Mount Whitney. На ньому розміститься Морське командування ВМС України, щоб отримати практичний досвід планування і управління операцій за стандартами НАТО.

Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.