Водій дружини Джемілєва розповів про тортури ФСБ в Криму

Новини

На прес-конференції в Києві водій дружини лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Ахтем Мустафаєв заявив про тортури з боку співробітників ФСБ РФ в окупованому Криму після його затримання в кінці червня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Радіо Свобода.

За словами Мустафаєва, з мішком на голові його відвезли в підвал, де били, обв’язували голову скотчем і змушували стояти на колінах. У нього запитували, як часто він буває на материковій Україні і з ким там зустрічається.

«Якщо моя відповідь їм не подобалась, вони наносили удари, переважно в потиличну частину. Мені погрожували, говорили, що я не вийду звідти, що втрачуся назавжди», – розповів Мустафаєв.

На допиті його змусили сказати все паролі, і отримали доступ до акаунтів в соціальних мережах.

Мустафаєв каже, що йому довелося піти на угоду – на камеру він сказав все, що просили і що до нього не застосовували силу. Після цього його відвезли до головного управління ФСБ, він відповів на кілька запитань і його відпустили.

Формальною причиною для обшуку та затримання було те, що Мустафаєв проходить свідком у справі проти Ерола Велиева, якого підозрюють у підпалі будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва.

У Бахчисараї у Мустафаєва залишився 13-річна дитина, який зараз під опікою бабусі та дідуся.

Нагадаємо, 28 червня в Криму в Бахчисараї пройшли обшуки в будинку Ахтема Мустафаєва – водія дружини лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Сафінар Джемільової. Російські силовики затримали Мустафаєва і відвезли в управління ФСБ. Його відпустили лише увечері.

Кримський адвокат Едем Семедляєв повідомив, що Ахтема Мустафаєва затримували і допитували у «справі» помічника нардепа Мустафи Джемілєва Ерола Велієва, якого ФСБ обвинувачує в нібито створенні «екстремістського групи» в Криму «за вказівкою глави Меджлісу Рефата Чубарова за підтримки СБУ».