Стратегія розвитку Херсонщини не враховує окупації Криму – Смєлянський

Новини
Херсонська область КПВВ «Каланчак» Фото: crimeahrg.org

Стратегія соціально-економічного розвитку Херсонщини не враховує ризиків та загроз, що виникли  після окупації Криму, вважає економічний експерт Фонду «Майдан закордонних справ» Юрій Смєлянський.

Про це Юрій Смєлянський пише у статті «Херсонщина: дефіцит планування майбутнього» для  Центру журналістських розслідувань.

«Стратегія соціально-економічного розвитку Херсонської області до 2020 року розроблялася в період 2014-2015 років. З лютого 2014 року сусідня з Херсонською областю територія – Автономна республіка Крим – знаходиться в окупації. Для області, яка знаходиться на лінії фронту, виникають нові загрози та ризики. Але в Стратегії ці загрози й ризики не враховуються і не розглядаються. Звідси виникає неоднозначне сприйняття описаного стратегічного бачення для Херсонської області за підсумками реалізації прийнятої Стратегії», – пише Смєлянський.

Також, за словами експерта, в районах Херсонської області, що межують з окупованим Кримом, відсутнє бачення та розуміння перспектив соціально-економічного розвитку регіонів, що знайшло відображення на сторінках сайтів районних держадміністрацій. Зокрема, вказує Смєлянський, на сайтах відсутні стратегії соціально-економічного розвитку районів. Політику райдержадміністрацій з залучення інвестицій експерт також вважає незадовільною:

«Стратегій розвитку п’яти прикордонних районів немає, є програми соціально-економічного розвитку, які приймаються на рік. А це не одне і те ж, погодьтеся. Зауважимо, що деякі завдання, інвестпроекти і майданчики під них, які наводяться в цих програмах розвитку, кочують з року в рік. Причина, нескладно здогадатися, банальна – відсутність інвестора або власних ресурсів. При цьому шукати їх в районах не поспішають», – пише Юрій Смєлянський.

Раніше Оксана Силюкова, директор Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування розповіла, що у південних районах Херсонської області районна влада чинить опір створенню об’єднаних територіальних громад.