Замість Ільясова «віце-спікером Госсовєта Криму» пропонують обрати коллаборанта Гафарова

Новини
Едіп Гафаров Фото: crimea.gov.ru

В окупованому Криму «президія Госсовєта Криму» пропонує замість Ремзі Ільясова, який подав у відставку, обрати «віце-спікером» ще одного коллаборанта, колишнього депутата Верховної Ради АРК Едіпа Гафарова, щодо якого Деснянський райсуд Києва розглядає кримінальне провадження за звинуваченням у державній зраді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію сайту «кримського парламенту».

Як вказується, «президія Госсовєта Криму» підтримала пропозицію «голови Госсовєта Криму» Володимира Константинова про кандидатуру Едіпа Гафарова для обрання на посаду «заступника голови Госсовєта Криму».

«Президія» також постановила внести питання про обрання Гафарова «віце-спікером» до порядку денного засідання «Госсовєта Криму».

Едіп Гафаров із червня 2000 року по травень 2002 року був головою Республіканського комітету АРК у справах національностей і депортованих громадян. З травня 2002 року по травень 2005 року – заступник голови Ради міністрів АРК. З липня 2008 року по квітень 2014 року – перший заступник голови Республіканського комітету АРК з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства.

Гафаров був депутатом Верховної Ради АРК скликань 2002-2006 і 2010-2014 років. Після окупації Криму Росією у вересні 2014 року став «депутатом Госсовєта Криму» від партії «Єдина Росія», в якому очолив «комітет з міжнаціональних відносин».

Нагадаємо, 23 липня в окупованому Криму подав у відставку з посади «віце-спікера Госсовєта Криму» колаборант, колишній член Меджлісу і віце спікер Верховної Ради АРК Ремзі Ільясов, стосовного якого Солом’янський райсуд Києва розглядає кримінальне провадження за звинуваченням у державній зраді.

Як повідомлялося, в кінці грудня 2016 року прокуратура АРК завершила досудове розслідування і направила до суду обвинувальні акти стосовно екс депутатів кримського парламенту, які сприяли РФ в окупації Криму: Сергія Цекова, Світлани Савченко, Костянтина Бахарєва, Едіпа Гафарова, Анатолія Заїченко, Ремзі Ільясова, Григорія Іоффе, Володимира Кличнікова, Віталія Нахлупіна, Юхима Фікса, Сергія Шувайнікова, які звинувачуються в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України (державним ная зрада).

У січні 2017 року Апеляційний суд Києва направив обвинувальний акт щодо Едіпа Гафарова для розгляду в Солом’янський райсуд Києва.

Станом на червень 2018 року прокуратура АРК скерувала до судів 87 обвинувальних актів за вчинення злочинів проти основ національної безпеки колишніми депутатами та чиновниками Криму. 62 обвинувальні акти за вчинення держзради скеровано до судів стосовно колишніх депутатів Верховної Ради АРК, 20 – стосовно депутатів Севастопольської міської ради, 1 – стосовно колишнього депутата Сімферопольської міської ради, 2 – стосовно колишніх прокурорів, а також обвинувальний акт стосовно заступника «міністра спорту Республіки Крим».