Український журналіст-розслідувач Денис Бігус заявив про стеження СБУ

Новини

Український журналіст-розслідувач Денис Бігус повідомив, що за ним і його колегами з Bihus.info вже тиждень стежать співробітники Служби безпеки України.

Про це Бігус написав в соцмережі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Уже тиждень за нашим офісом, за моїми колегами, ведеться зовнішнє спостереження СБУ», – повідомив він.

За словами Бігуса, спостереження велося з понеділка, 23 липня, за журналісткою Bihus.info на чорному автомобілі Toyota Camry з номерними знаками АА7305НХ. Не тільки біля офісу, а й під час переміщення.

«Прогулянки дуже хаотичні. Відповідно – або кілька машин, або вели по телефону», – пояснив журналіст.

Бігус стверджує, що спостереження почалося після того як журналісти намагалися розслідувати, де і як живе керівник СБУ Василь Грицак.

23 липня по дорозі додому оператор Bihus.info помітила машини, які супроводжували її. Серед машин, які здійснювали спостереження – чорна Toyota Camry АА8451АМ, VW Touareg АА2962ОТ, Daewoo Lanos АА6328АВ, Opel АА9213АЕ.

Увечері 26 липня журналісту вдалося зняти на відео переслідувача.

«Ця інформація не відповідає дійсності», – заявила в коментарі виданню «Українська правда» прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Бігус опублікував відео, на якому він намагається наздогнати ймовірного співробітника СБУ.

«Зовнішнє спостереження за редакцією можна розцінювати не інакше, як тиск і перешкоджання професійній діяльності», – додав журналіст.

Він зазначив, що хоче «почути від СБУ відповідь: чому і на якій підставі це спостереження взагалі ведеться. Яка його мета? Чим воно обґрунтоване? У який спішно вигадане кримінальне провадження нас вписали? Або взагалі обійшлися без формальностей?»

Журналісти готують відповідні заяви від редакції в поліцію, і допускають, що переслідувачем може виявитися і не співробітник СБУ.