За участь в окупації Криму в Україні заочно судитимуть заступника міністра оборони РФ

Новини

За участь в окупації Криму статс-секретаря і заступника міністра оборони Російської Федерації Миколу Панкова судитимуть в Україні заочно.

Про це інформує «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу суду, передає Центр журналістських розслідувань.

Солом’янський суд Києва 17 липня провів підготовче засідання у справі. Панкова звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України, підбурюванні до державної зради і пособництво у веденні агресивної війни за попередньою змовою групою осіб.

«У період з 05.03.2014 по 19.03.2014 … перебуваючи на території Командування ВМС ЗС України, дислокованого за адресою: м. Севастополь, вул. Соловйова, 1, будучи представником влади – статс-секретарем – заступником Міністра оборони РФ, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб з представниками влади РФ та службовими особами Збройних Сил РФ … виконуючи відведену йому роль пособника … у спосіб схиляння військовослужбовців з числа вищих офіцерів Командування ВМС ЗС України до невиконання наказів командування ЗСУ, не вжиття ними жодних заходів щодо відсічі збройної агресії РФ, оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості, та погрожуючи можливістю реального застосуванням зброї ЗС РФ, чим подолав їх волю до спротиву, тим самим сприяв безперешкодному вторгненню військовослужбовців ЗС РФ для здійснення військової окупації території півострова Крим, захопленню ними адміністративних будівель і ключових об’єктів військової та цивільної інфраструктури, котрі мають важливе оборонне і стратегічне значення, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України та заподіяння збитків у вигляді втрати об’єктів державної власності на загальну суму 1 080 352 000 000 грн», – йдеться у матеріалах справи.

За версією обвинувачення, у березні 2014-го Панков шляхом умовлянь, підкупу і обіцянками подальшого проходження служби на території півострову Крим, грошового забезпечення, а також погрозами застосування фізичного насильства та зброї у випадку відмови, особисто схиляв українських офіцерів, зокрема, командувача ВМС ЗС України віце-адмірала, заступника командувача ВМС ЗС України капітана 2 рангу та інших, до вчинення державної зради, переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Також Панков звинувачується у тому, що забезпечив блокування підрозділами ЗС РФ у взаємодії з військовими козацькими товариствами під виглядом місцевого населення півострова Крим та представниками так званої «самооборони», військових частин ЗС України, ДПС, ВВ МВС України для перешкоджання їх законній діяльності щодо відсічі збройній агресії РФ, оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості; блокування транспортних комунікацій з метою порушення нормальної роботи морського та повітряного військового транспорту; пошкодження об’єктів, які мають важливе оборонне значення для забезпечення військової окупації ЗС РФ території півострова Крим.

Повідомлення про підозру і повістка про виклик у серпні 2016 року доставлені до Міністерства оборони РФ. Ця ж інформація надіслана на офіційну електронну пошту міністерства. Але Панков до Головної військової прокуратури ГПУ не з’явився. У подальшому суд дозволив розслідувати його справу заочно. За даними контррозвідки СБУ, Панков перебуває у Москві.

Суд встановив, що обвинувачений оголошений у міжнародний розшук, ухиляється від слідства та суду і ухвалив проводити розгляд справи за його відсутності.

Судовий розгляд розпочнеться 6 вересня.

На початку 2017 року Генпрокуратура України заявляла про те, що за військові злочини на Донбасі до відповідальності притягуються 28 громадян Росії, серед них був і заступник міністра оборони РФ. У 2014 році Микола Панков заявляв, що Міноборони РФ виплатить по 5 мільйонів рублів сім’ям загиблих «біля кордонів України». А також стверджував, що російські військові не брали участі в бойових діях на сході України.