Порошенко доручив українським дипломатам готувати нову резолюцію по Криму в ООН

Новини

Президент України Петро Порошенко доручив українським дипломатам розробити нову резолюцію по окупованому Криму на наступну сесію Генасамблеї ООН.

Про це він написав у соцмережі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу. Для України ця дата – нагадування про долю кримських татар, які зараз живуть в умовах російської окупації і переживають утиски і знущання», – написав Порошенко.

Президент заявив, що Україна продовжує боротьбу за деокупацію Криму, за права і свободи кримськотатарського народу.

«Я дав доручення дипломатам готувати нову резолюцію по Криму на наступну сесію Генасамблеї ООН, щоб зупинити будь-які спекуляції щодо статусу Криму. Генасамблея вже неодноразово підтримувала позицію України, зокрема, щодо порушення прав кримських татар, тому позиція цивілізованого світу залишається незмінною: «Крим – це Україна!», – зазначив глава держави.

За його словами, Україна робить все можливе, щоб наблизити той час, коли корінний народ – кримські татари – будуть плекати унікальні традиції своїх предків у вільному українському Криму.

11 липня Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла декларацію про порушення прав людини в окупованому Криму.

14 листопада третій комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» (A/C.3/72/L.42), ініційовану українською делегацією.

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю та негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Також РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, запроваджені Російською Федерацією в Криму, які дозволяють здійснювати примусове виселення та конфіскувати приватну власність у Криму у порушення норм міжнародного права.

27 липня Комітет Сенату США затвердив резолюцію, яка засуджує окупацію Криму Росією.