ОБСЄ зафіксувала на Донбасі новітні російські комплекси радіоелектронної боротьби – СЦКК

Новини
Фото: AP

На тимчасово окупованих територіях Донбасу спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ виявили десятки танків і артилерійських систем, розміщених за межами визначених ділянок відведення, а також засоби протиповітряної оборони і новітні російські комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Про це повідомляє штаб ООС з посиланням на інформацію української сторони в Спільному центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, 9 серпня безпілотник СММ ОБСЄ виявив одразу до 30 танків збройних формувань РФ, зосереджених в районі селищ Лобачеве, Бугаївка та безпосередньо у місті Луганськ. Також було виявлено 26 одиниць причіпної артилерії, реактивну систему залпового вогню та чотири установки зенітно-ракетних комплексів.

«Крім того, безпілотником СММ ОБСЄ було виявлено одразу чотири новітні комплекси радіоелектронної боротьби російського виробництва: РБ-341В «Леєр-3», 1Л269 «Красуха-2», РБ-109А «Билина» та спеціальний комплекс для постановки перешкод безпілотним літальним апаратам «Репелент-1». Всі ці комплекси створені в РФ протягом останніх років, а РБ-109А «Билина» – взагалі має бути прийнята на озброєння російської армії лише цього року за результатами військових випробувань. Випробування ці, як бачимо, проводяться на території України», – йдеться у повідомленні.

Як вказується, представники СММ ОБСЄ також реєструють факти, що збройні формування РФ усе частіше відмовляють їм у доступі на контрольовані ними території та об’єкти: протягом лише 9 серпня мали місце шість не допусків. Тому здебільшого спостерігачам доводиться покладатись саме на безпілотні літальні апарати. Котрі, в свою чергу, наражаються на перешкоди, створені новітніми російськими системами РЕБ. Факти таких перешкоджань висвітлюються у щоденних звітах СММ ОБСЄ.