Діячі культури Європи виступили із закликом звільнити Сенцова

Новини
Олег Сенцов 9.08.2018 Фото: Facebook

Близько 120 відомих діячів культури і мистецтва Європи у відкритому листі закликали звільнити незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який вже 92-й день голодує в російській колонії.

Серед підписантів – міністр культури Франції Франсуа Ніссен, режисери Жан-Люк Годар та Кен Лоуч, повідомляє французьке видання Le Monde, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Української правди.

«Сенцов утримується в Росії вже понад чотирьох років. Його засудив до 20 років позбавлення волі російський військовий суд, який явно не дотримується права захисту, що є порушенням міжнародного права і основних норм справедливості. Чи не є його єдиним реальним «злочином» – продемонструвати свою свободу слова, висловити свою політичну прихильність через його мистецтво?», – йдеться в листі.

«Режисер вмирає, тому що він дисидент. Його життя під загрозою через його ідеї, так, як це було з Василем Гроссманном, Солженіциним та іншими за часів комуністичного режиму», – зазначили автори звернення.

Вони також нагадали, що Сенцов голодує майже 3 місяці і втратив майже 30 кг ваги.

«У той час як його самопочуття погіршується день у день, ми повинні діяти. І ми повинні діяти швидко … Не діяти – значить дати Сенцову померти. Це буде відмовою від наших цінностей і наших принципів, відмовою від того, за що ми стоїмо», – вказали діячі культури Європи.

На їхню думку, різноманітність, розбіжність і дискусії в мистецтві – це шанс для демократії, свободи, прогресу. Адже мистецтво не знає кордонів, тому що мистецтво універсальне, а свобода вираження думок і свобода творчості не можуть припинитися там, де починається інакомислення.

Автори пропонують приєднатися до звільнення Сенцова всій міжнародній спільноті.

Звернення також підписали товариство авторів і драматичних композиторів (SACD), товариство мультимедійних авторів (SCAM), асоціація авторів-продюсерів (ARP), товариство режисерів фільмів (SRF), асоціація директорів і продюсерів франкомовних режисерів (ARRF, Бельгія), Le Théâtre du Soleil).

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.

10 серпня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала комісію з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ найближчим часом розглянути клопотання матері Олега Сенцова про його помилування.

10 серпня офіс представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні закликав Росію звільнити Олега Сенцова та інших українських в’язнів в РФ і окупованому Криму.