31 серпня Україна вимкне аналогове телемовлення

Новини
Фото: Shutterstock

З 31 серпня майже на всій території України вимкнуть аналогову технологію передачі телесигналу – країна переходить на цифрове телемовлення. Аналогове телемовлення збережеться лише в регіонах, які межують з окупованими територіями Донбасу і Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Національного рада України з питань телебачення і радіомовлення.

«Кабінет Міністрів постановою від 13 червня 2018 року №509 вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України щодо строків використання аналогової технології телевізійного мовлення. Отже, 31 серпня 2018 року аналогове телевізійне мовлення припиняється на всій території країни», – йдеться в повідомленні.

У той же час Нацрада внесла пропозиції до Кабміну про необхідність збереження аналогового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення, на прикордонні, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора, для суспільного мовника (НСТУ) і місцевих компаній, які не мають цифрових ліцензій.

Уряд врахував пропозицію про збереження аналогового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення – 18 липня були внесені зміни до постанови. Інші пропозиції також повинні бути враховані найближчим часом.

Перехід на цифрову технологію передачі сигналу Україна здійснює відповідно до зобов’язань, передбаченими Регіональною угодою «Женева-2006».

31 липня відбулося відключення аналогового сигналу в Києві та Кіровоградській області. Ці регіони в ході засідань Міжвідомчої координаційної групи з впровадження в Україні цифрового телевізійного мовлення при Держспецзв’язку були визнані найбільш підготовленими до переходу на цифрове телемовлення.

Раніше Нацрада звернулася до дистриб’юторів найбільших торгових марок, які постачають на український ринок перетворювачі цифрового сигналу, щоб вони максимально забезпечили торговельні мережі необхідним обладнанням.

Як повідомлялось, в Херсонській області відключення аналогового телевізійного мовлення і перехід на цифрове мовлення відбудеться не раніше 2019 року. Цифровим мовленням на Херсонщині досі охоплені лише частина районів. Центр журналістських розслідувань, вже розповідав про проблему з трансляцією українських телеканалів у прикордонних з окупованим Кримом районах області у серії матеріалів «На межі. Медіа півдня Херсонщини».