У Криму з 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання залишилося сім, українських – жодної

Новини
Українська школа-гімназія в Сімферополі, 20 лютого 2014 р Фото: investigator.org.ua

В окупованому Криму з 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання залишилося лише сім. Всі сім українських шкіл, які діяли до окупації, переведені на російську мову навчання.

Про ситуацію з освітою кримськотатарською мовою на півострові в ефірі Радіо Крим.Реалії розповів член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, передає Центр журналістських розслідувань.

«За офіційними даними так званого «міністерства освіти, науки і молоді Криму» в 2017/2018 роках функціонує 7 муніципальних освітніх установ з кримськотатарською мовою навчання, 4 – з російською та кримськотатарською мовами навчання і п’ять освітніх установ, що змінили статус школи кримськотатарської мови навчання на загальноосвітні заклади. Тобто, без визначення мови навчання», – сказав Барієв.

У свою чергу активіст Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін розповів, що ще гірше йдуть справи з вивченням української мови на півострові.

«З 7 українських шкіл, які були до моменту окупації Криму, не залишилося жодної. Всі школи переведені на російську або на змішаний мову навчання, де є класи з українською мовою навчання. Але більшість класів з російською мовою навчання. Яскравий приклад це українська гімназія в Сімферополі», – зазначив Кузьмін.

При цьому в так званій «Конституції Республіки Крим», прийнятій 11 квітня 2014 року після незаконної окупації півострова Росією, стверджується, що «державними мовами» в Криму є російська, українська і кримськотатарська мови.

Нагадаємо, 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.