Херсонська екоінспекція проведе на адмінкордоні перевірку загрози екології через хімвикид на заводі Фірташа в Криму

Новини
Вид на завод «Кримський титан» з боку Херсонщини Фото: investigator.org.ua

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» на півострові, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили у Державній екологічній інспекції Херсонської області.

«Комісія виїхала. Але перевірка триватиме не один день, результати будуть за кілька днів, звернень громадян на з цього питання до екоінспекції не надходили», – розповіли у відомстві.

У екоінспекції також зазначили, що звернень від громадян про проблеми не отримували. Але запити про проведення перевірки надіслали від сектору міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) у Херсонській області.

«Минулого тижня я перебував на КПВВ «Каланчак» де був стійкий хімічний запах. У ході розмови з місцевими з’ясував, що він з «Кримського Титану». У зв’язку з цим від сектору ми підготували до відповідних регіональних закладів запити щодо звернень громадян зі скаргами та загрозу шкідливості зазначених викидів», – розповів Центр журналістських розслідувань Денис Чистіков, завідувач сектору МінТОТ.

У ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.

«За попередніми даними досліджень, причиною випадання хімічної речовини в Армянську, що стався з 23 на 24 серпня, є випаровування вмісту кіслотонакопітеля, використовуваного філією ТОВ «Титанові інвестиції», – повідомив «заступник голови уряду Криму» Ігор Михайличенко,

Він зазначив, що даним фахівців, випаданню речовини сприяло тривале підвищення температури атмосферного повітря, тривала відсутність опадів, а також зниження рівня води в кислотонакопичувачі.

«Розглядається питання притягнення керівництва підприємства до адміністративної відповідальності за недотримання екологічних вимог при поводженні з промисловими відходами», – додав Михайличенко.

За його словами, вживаються всі необхідні заходи по ліквідації наслідків ситуації, що склалася. У тому числі ведеться екстрений пошук джерела води для наповнення кіслотонакопичувача.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань писав, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт (сировина).