У Криму окупанти знищують єдиний в світі кримськотатарський театр – Чубаров

Новини
Кримськотатарський академічний музично-драматичний театр у Сімферополі Фото: simferopol.gdegorod.ru

У Криму російська окупаційна «влада» цілеспрямовано знищуює в Сімферополі єдиний в світі Кримськотатарський академічний музично-драматичний театр, який має більш ніж 100-річну історію.

Про це йдеться в заяві глави Меджлісу кримськотатарського народ Рефата Чубарова, яку він опублікував на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Незаконне звільнення на початку серпня 2018 року за абсолютно сфабрикованими і надуманими звинуваченнями художнього керівника-директора і, одночасно, головного режисера театру Біляла Білялова, який працював в Кримськотатарському академічному музично-драматичному театрі з 1989 року, поклало початок дій російської окупаційної влади по знищенню кримськотатарського театру», – зазначив Чубаров.

Він додав, що колектив театру виступив на захист свого керівника від сфальсифікованих звинувачень і незаконного звільнення. Однак професійні аргументи і попередження творчого колективу театру не мали ніякого впливу на російських окупантів.

За його словами, наступною «продумано-принизливою дією» щодо високопрофесійного творчого колективу театру стало рішення окупантів про призначення на посаду директора театру Меджиє Мельгазієвої, яка раніше працювала заступником директора з господарських питань, а на посаду художнього керівника – актора Ельдара Джелілова, які 29 серпня були представлені колективу.

«Реакція колективу на настільки явне ігнорування його вимог виявилася цілком очевидною. В знак протесту проти звільнення Біляла Білялова і призначення керівниками кримськотатарського театру посередніх людей, 16 високопрофесійних артистів театру, в числі яких 5 заслужених артистів України, 3 заслужених артистів Автономної Республіки Криму, а також обдаровані молоді виконавці, покинули стіни театру, подавши заяви про звільнення» , – повідомив глава Меджлісу.

Він зазначив, що смілива громадянська позиція і відданість кримськотатарських артистів культурі свого народу, збереження ними вірності ідеалам своєї професії отримали широку підтримку і схвалення кримськотатарської громадськості, а також в міжнародному професійному театральному середовищі.

«Від імені Меджлісу кримськотатарського народу висловлюю підтримку боротьбі творчого колективу Кримськотатарського академічного музично-драматичного театру на захист єдиного в світі кримськотатарського професійного театру», – заявив Чубаров.

Він також висловив надію, що в результаті об’єднаних дій спільно з державними органами України та міжнародними партнерами будуть створені умови для відновлення професійної діяльності кримськотатарських артистів, які змушені в знак протесту проти свавілля російських окупантів, тимчасово покинути стіни кримськотатарського театру.