США готові допомогти Україні відновити ВМС і посилити ППО – Волкер

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: VOA

США готові розширити поставки озброєнь Україні, щоб допомогти відновити Військово-Морські Сили та посилити можливості протиповітряної оборони в умовах продовження російської агресії.

Про це заявив в інтерв’ю виданню The Guardian спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

«Вони щотижня втрачають солдатів, захищаючи свою країну. І тому в цьому контексті для України природно будувати свої збройні сили, займатися самообороною, і зрозуміло – шукати допомоги, і так само зрозуміло, що інші країни мають їм допомогти. І, звичайно, вони потребують летальної зброї, тому що їх убивають», – сказав Волкер.

За його словами, адміністрація президента США Дональда Трампа «абсолютно» готова в поставках озброєння українським військовим піти далі після протитанкових ракетних комплексів Javelin, які були надані Україні в квітні поточного року.

«Я думаю, що буде дискусія про військово-морський потенціал, бо, як ви знаєте, їхній флот в основному був захоплений Росією. І тому їм потрібно відбудувати їхній військово-морський флот, і вони мають дуже обмежену повітряну здатність. Я думаю, нам доведеться розглянути протиповітряну оборону», – додав спецпредставник Держдепу США.

Нагадаємо, Командування ВМС України повідомио, що завершується опрацювання контракту на отримання від уряду США двох патрульних катерів типу Island та розпочинається його міжвідомче погодження.

В квітні 2018 року в Україну з США були доставлені американські протитанкові ракетні комплекси Javelin.

13 серпня американський президент Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США на 2019 рік (NDAA), який передбачає виділення 250 млн дол. на допомогу Україні в сфері безпеки, в тому числі і на закупівлю летального озброєння.