Конституційний суд перевірить законність е-декларування для антикоруційних активістів

Новини
Конституційний суд України Фото: ZN.UA

Конституційний суд (КС) України відкрив провадження щодо положень закону «Про запобігання корупції» щодо обов’язкового електронного декларування доходів антикорупційних активістів.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, за поданням якої КС відкрив провадження, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я отримала ухвалу Конституційного Суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми Закону України «Про запобігання корупції», за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають Основному Закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад», – написала Денісова.

На її думку, додаткове навантаження на громадянське суспільство в Україні суперечить європейським цінностям.

«Очікую, що повний та всебічний розгляд цієї справи Судом забезпечить ефективний захист конституційних прав і свобод громадян», – додала омбудсмен України.

13 червня 2017 року Денісова направила до Конституційного суду подання з вимогою скасувати е-декларування для громадських активістів.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада підтримала ініціативу президента і внесла зміни в ст.3 закону «Про запобігання корупції». Законопроект був спрямований на звільнення солдатів і молодших офіцерів від подачі е-декларацій. Однак в ході розгляду в другому читанні в документ були внесені суттєві правки, які зобов’язують подавати е-декларації представників антикорупційних громадських організацій.

27 березня президент України підписав поправки до закону про електронне декларування.

Рада Євросоюзу розкритикувала прийняті Верховною Радою і підписані президентом України поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подачу декларацій членами антикорупційних громадських організацій, і закликав їх скасувати.

22 березня 2018 року Верховна Рада провалила голосування про відстрочку е-декларування для членів громадських організацій.

28 березня 2018 року Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Хан заявив що українська влада порушила обіцянку про скасування е-декларування для антикорупційних активістів.

29 березня 2018 року 86 громадських організацій заявили, що оскаржать в Конституційному суді України електронне декларування для антикорупційних активістів.

У липні 2018 року 65 народних депутатів подали до Конституційного суду подання щодо неконституційності електронного декларування для активістів-антикорупціонерів.