На Херсонщині збудують вітроелектростанцію, що генеруватиме втричі більше енергії, ніж Каховська ГЕС

Новини
Вітропарк компанії «Віндкрафт Україна» в Херсонській області Фото: Facebook Юра Стельмашенко

На Херсонщині 12 серпня розпочалось будівництво електропідстанції «Каїрка», яка замінить собою підстанцію «Титан», що розташована на території окупованого Криму. Це перший етап будівництва вітроелектростанції на території Мирненської ОТГ, яка щорічно буде генерувати 570 ГВт-год екологічно чистої енергії.

Про це під час урочистої церемонії початку будівництва підстанції «Каїрка» кореспонденту Центру журналістських розслідувань розповів Карл Стурен, генеральний директор ТОВ «Віндкрафт Україна».

«Ми заклали вітропарк, що буде найбільшим у Херсонській області. Загальна потужність після закінчення будівництва буде 750 -760 МВт. Парк буде генерувати енергію, як три Каховські ГЕС», – сказав Карл Стурен.

Гендиректор ТОВ «Віндкрафт Україна» Карл Снурен Фото: investigator.org.ua

Він повідомив, що проект будівництва був розроблений ще у 2012 році, і більша частина вітряків мала б стояти в Криму.

«Ми планували частину вітряків побудувати на території Херсонської області та частину вітряків на території Криму – 60 вітряків мали стояти в Криму. Але після окупації ми мали переробляти проект. І для цього вимагався час. Тепер усі ці вітряки будуть знаходитись на території Херсонської області», – сказав гендиректор ТОВ «Віндкрафт Україна».

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв повідомив, що будівництво вітроелектростанції забезпечить робочими місцями людей, які після окупації Криму були звільнені з підприємства «Кримський титан».

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв Фото: investigator.org.ua

«На будівництві цієї електростанції будуть задіяні більше тисячі чоловік місцевого населення, що, за великим рахунком, покриє весь дефіцит робочих місць, що виникли після окупації і звільнення людей з «Кримського Титану»», – сказав Гордєєв.

Він додав, що після завершення будівництва на електростанції працюватиме близько 250 осіб обслуговуючого персоналу.

Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо, в березні 2016 року гендиректор ТОВ «Віндкрафт Україна» Карл Стурен повідомляв, що компанія має намір побудувати в Генічеському та Новотроїцькому районах Херсонської області два великих вітропарки.

29 вересня 2017 року «Віндкрафт Україна» ввела в експлуатацію на Херсонщині першу чергу вітроелектростанції «Новотроїцька». 12 листопада компанія запустила її на повну потужність, встановивши загалом 12 вітрогенераторів.

Темпи розвитку альтернативної енергетики на Херсонщині нині одні з найвищих в Україні. У регіоні генерують близько 150 МВт «чистої» енергії – це половина від потреб області.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Зелена енергетика: підніжка інвесторам від регулятора» писав про ризики для бізнесменів, які інвестують в зелену енергетику. Робота Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), була паралізована через відсутність кворуму, оскільки президент не призначав свою квоту для ротації членів Нацкомісії.