Севастопольця судитимуть за ухилення від служби в армії РФ

Новини

На жителя окупованого Севастополя «влади» півострова порушили кримінальну справу після його неявки за повісткою до військового комісаріату.

Про це повідомляється на офіційному сайті «Слідчого комітету» Севастополя, передає Центр журналістських розслідувань.

«Слідчим відділом по Нахімовському району завершено розслідування кримінальної справи відносно 23-річного жителя Севастополя, обвинуваченого в ухилення від призову на військову службу», – сказано в повідомленні відомства.

За інформацією следкома, 11 грудня 2017 року обвинувачений особисто під підпис отримав повістку про необхідність явки до військового комісаріату, але в зазначений час не з’явився. Справу передано до суду.

«Цей факт – ще один доказ того, що громадяни України, які живуть на окупованій території і не хочуть служити в армії РФ, піддаються не тільки адміністративного тиску, а й кримінального переслідування. Заклик до збройних сил РФ в Криму стає все більш серйозною проблемою для жителів півострова. З кожної призовної кампанією зростає кількість призовників, а разом з цим зростає і число вироків за ухилення від служби в армії.

На сайтах «уряду» Криму і місцевих окупаційних адміністрацій регулярно розміщуються оголошення про кримінальну відповідальність за ухилення від призову. У кожному місті, селі та районі ведеться ретельний військовий облік всіх людей призовного віку. За даними Кримської правозахисної групи, в порушення міжнародного гуманітарного права і рішень Генасамблеї ООН з початку окупації Росія закликала до армії понад 12 тисяч кримчан.

Такі дії РФ в Криму є порушенням Женевської конвенції IV і Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), що підтверджується в звітах прокурора МКС», – повідомили в Кримській правозахисній групі.

Правозахисники підготували рекомендації для кримчан про те, як не стати жертвою кримінального переслідування за ухилення від служби в армії РФ.

Як повідомлялось, в травні 2017 року призовників з Криму вперше направили служити на материкову Росію. До цього вони служили у військових частинах ЗС РФ, дислокованих на півострові.

МЗС України зажадав від Росії скасувати призов на військову службу в окупованому Криму, нагадавши, що ухвалена 19 грудня 2016 року резолюція Генасамблеї ООН про порушення Росією прав людини в окупованому Криму, забороняє РФ закликати жителів півострова до лав збройних сил.