Верховна Рада схвалила новий склад Центральної виборчої комісії

Новини
Фото: УНІАН

Верховна Рада своїм рішення оновила склад Центральної виборчої комісії, термін повноважень якої закінчився ще в 2014 році.

За призначення нових членів ЦВК депутати голосували поіменно, передає Центр журналістських розслідувань.

Таким чином, до складу ЦВК призначені:

Алла Басалаєва – 280 голосів «за»;

Наталія Бернацька – 307 «за»;

Михайло Вербенський – 286 «за»;

Андрій Євстігнєєв – 309 «за»;

Ірина Єфремова – 307 «за»;

Ольга Желтова – 305 «за»;

Олег Конопольський – 288 «за»;

Світлана Кустова – 306 «за»;

Ольга Лотюк – 296 «за»;

Віталій Плукар – 302 «за»;

Євген Радченко – 289 «за»;

Тетяна Сліпачук – 317 «за»;

Леонтій Шипілов – 308 «за»;

Тетяна Юзькова – 307 «за»;

Як зазначила під час презентації закону представник президента в парламенті Ірина Луценко, при складання списку кандидатів президент Петро Порошенко керувався «бажанням повністю оновити склад ЦВК», і в ньому немає кандидатів, які вже раніше працювали в комісії, пише ZN.UА.

У свою чергу керівник парламентського комітету з питань правової політики Руслан Князевич зазначив, що новообрані члени Центральної виборчої комісії зможу приступити до виконання своїх обов’язків не відразу, оскільки їм потрібен час для звільнення з посад, які вони займали до обрання членами Комісії, як того вимагає закон.

Також перед голосуванням два депутата – Ірина Єфремова і Тетяна Юзькова – заявили про конфлікт інтересів та неможливості голосувати за законопроект, оскільки є кандидатами до нового складу ЦВК. Згідно з регламентом, депутати повинні проголосувати за складання їх депутатських повноважень ще сьогодні.

5 лютого 2018 року президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на членів Центральної виборчої комісії. Хоча на той час вакантними були 13 місць в складі комісії, президент вніс 14 кандидатів. Пізніше депутати так і не змогли домовитися про відкликання будь-кого з кандидатів і оновлення складу ЦВК було заблоковано.

У вівторок, 18 вересня, Верховна Рада збільшила кількісний склад Центральної виборчої комісії з 15 до 17 членів, таким чином давши можливість призначити всіх запропонованих президентом кандидатів.