Чубаров закликав ОБСЄ об’єднати зусилля для звільнення Криму

Новини
Голова Меджлісу, президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров Фото: qha.com.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на щорічній нараді ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань у сфері людського виміру у Варшаві закликав країни-учасниці об’єднати зусилля з метою припинення російської агресії проти України і звільнення окупованих територій.

Про це повідомляє прес-служба посольства України в Польщі, передає Центр журналістських розслідувань.

У своєму виступі Рефат Чубаров нагадав, що, починаючи з лютого 2014 року, коли РФ анексувала Крим і здійснила збройну агресію проти України, ця країна «порушила всі 10 хельсинських принципів ОБСЄ, норми міжнародного права, Будапештський меморандум і всі міжнародні зобов’язання».

Глава Меджлісу кримськотатарського народу зазначив, що в включеному Криму переслідування Росією українців і кримських татар «є злочинами на грунті ненависті і нетерпимості».

Чубаров нагадав, що з 2014 року в рамках ОБСЄ «було прийнято п’ять декларацій, жодна з яких не виконано в частині примусу Росії повернутися в русло міжнародного права», і закликав учасників наради «бути послідовними в забезпеченні виконання принципів ОБСЄ».

10 вересня в Варшаві відкрилася щорічна конференція ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасників в людському вимірі. Участь в ній беруть близько 1,5 тисяч представників урядів і громадянського суспільства країн-членів ОБСЄ і країн-партнерів.